Van Poelgeest

De eerste MINI ‘Made in Germany’: BMW Group Plant Leipzig bereidt de productie van de volledig elektrische MINI Countryman voor

De eerste MINI ‘Made in Germany’: BMW Group Plant Leipzig bereidt de productie van de volledig elektrische MINI Countryman voor

De nieuwe, volledig elektrische MINI-modelgeneratie blijft groeien: in 2023 begint de productie van de nieuwe MINI Countryman in de BMW Group fabriek Leipzig. Het crossover-model zal zowel met volledig elektrische aandrijving als met verbrandingsmotoren worden aangeboden. De voorbereidingen voor de start van de productie van de eerste MINI ‘Made in Germany’ zijn al in volle gang.

De volledig elektrische toekomst van MINI begint in 2023 met onder andere de nieuwe MINI Countryman die wordt geproduceerd in de fabriek van BMW Group in Leipzig. Het is voor het eerst dat een MINI-model volledig in Duitsland wordt geproduceerd. De lokaal emissievrije allrounder past uitstekend bij de duurzame productielocatie van de BMW Group in Leipzig, een van de modernste en duurzaamste autofabrieken ter wereld. Als proefproject van het bedrijf voor het opzetten van een ‘groene fabriek’ wordt hier een duurzame langetermijnstrategie voor energieopwekking en -verbruik toegepast.

Elektromobiliteit als motor

De uitbreiding van elektromobiliteit is een integraal onderdeel van de duurzaamheidsstrategie van BMW Group. Vandaag de dag is al één op de vijf MINI-modellen geëlektrificeerd, een bewijs van het enthousiasme van de MINI-fans voor lokaal emissievrij rijplezier. De volgende grote mijlpaal en stimulans voor de fabriek is de productie van de nieuwe MINI Countryman, die vanaf eind dit jaar in Leipzig van de band rolt. De hoogvoltage-accu’s voor de volledig elektrische MINI Countryman komen dan uit de eigen productiefaciliteiten van de fabriek.

Daartoe breidt de BMW Group zijn capaciteit voor de productie van EV-componenten in de fabriek in Leipzig uit met acht productielijnen tot 2024 en investeert het concern meer dan 800 miljoen euro. De totstandkoming van de toekomstige productieruimte van 150.000 vierkante meter waarin EV-componenten zullen worden geproduceerd, vormt een duurzame investering in de toekomstige levensvatbaarheid van de fabriek in Leipzig. De uitbreiding gaat gepaard met werkzekerheid en zelfs banengroei. In 2024 zullen meer dan 1.000 werknemers werkzaam zijn in de productie van EV-componenten.

Langdurige inzet voor duurzaamheid

Duurzaamheid zit in de genen van de fabriek te Leipzig. Een deel van de voor de autoproductie benodigde energie kan worden opgewekt door vier 190 meter hoge windturbines direct op het fabrieksterrein in Leipzig. In 2021 werd 21,9 GWh elektriciteit opgewekt uit windenergie. Dit komt overeen met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van meer dan 5.000 driepersoons huishoudens. Sinds 2017 kan de opgewekte elektriciteit tijdelijk worden opgeslagen in het accu-opslagpark dat bestaat uit maximaal 700 hoogvoltage-accu’s die voorheen dienstdeden in BMW’s i3.

Nog meer ruimte en comfort

Als grootste model van het merk leidt de volledig elektrische MINI Countryman de nieuwe MINI-familie naar een tijdperk van lokaal emissievrije elektromobiliteit. De transformatie naar een volledig elektrisch merk tegen 2030 begint met deze modelgeneratie. Dankzij ruimtebesparende componenten zoals de bijzonder platte hoogvoltage-accu, die ook in de BMW Group Plant Leipzig wordt geproduceerd, biedt de MINI Countryman in de toekomst extra ruimte en nog meer comfort.

Apps van BMW en MINI hebben samen al meer dan tien miljoen actieve gebruikers

Overzicht

Buro Belén wint DDA x MINI award

HomeMININieuwsDe eerste MINI ‘Made in Germany’: BMW Group Plant Leipzig bereidt de productie van de volledig elektrische MINI Countryman voor