Berlijn op zijn mooist: in de MINI John Cooper Works GP door de Duitse hoofdstad
Een bezoek aan de metropool aan de Spree heeft altijd een heel bijzondere charme. Voor sightseeing heb je niet per se de onstuitbare kracht van de MINI John Cooper Works GP nodig. Maar met zijn compacte afmetingen, wendbare rijeigenschappen en onmiskenbare verschijning is de snelste MINI ooit bij uitstek geschikt voor het stadsverkeer tussen de Glienicke-brug en de Brandenburger Tor.
Er hangt iets in de lucht van Berlijn. Op de Glienicke-brug kijken voorbijgangers verbaasd op. Agentenuitwisseling? Nee, dat gebeurde maar drie keer tussen 1962 en 1986. Nu is het de MINI John Cooper Works GP die de aandacht trekt. De snelste MINI ooit gebouwd is ook zelden te zien. Het model met 225 kW/306 pk werd gebouwd in een kleine serie van slechts 3000 stuks.
De MINI John Cooper Works GP is eigenlijk te temperamentvol voor stadsverkeer. Maar zijn wendbare rijeigenschappen en compacte afmetingen komen hem in de drukte van de metropool met zijn bijna vier miljoen inwoners uitstekend van pas.
Verleden en heden
De moderne topsporter uit het modellengamma van het traditionele Britse merk nadert de hoofdstad vanuit het zuidwesten, waar verleden en heden op een unieke manier in elkaar overvloeien. En dat begint al op de Glienicke-brug, die 350 jaar geleden nog een eenvoudige houten brug was. Maar door de toenemende verkeersdrukte werd hij onderdeel van één van de belangrijkste verbindingsroutes tussen Berlijn en Potsdam. Tegenwoordig loopt de route via de Königsstraße naar de stadsautosnelweg 115 door Grunewald. Hier werd 100 jaar geleden de ‘Automobil-Verkehrs- und Übungsstraße’ geopend. In zijn oorspronkelijke opzet van ongeveer 19 kilometer verbond de AVUS met twee rechte stukken en een noordelijke en een zuidelijke bocht het huidige beursterrein bij het stadsdeel Charlottenburg en de Nikolassee bij Zehlendorf.
Geweldig uitzicht
Op de Teufelsberg, die zeer dicht bij de voormalige Nordkurve ligt, hebben bezoekers een geweldig uitzicht over het Grunewald en Berlijn.
Vanaf de moderne Potsdamer Platz leidt de route naar de wijk Kreuzberg. Van daaruit is het slechts een korte oversteek over de Spree of een snelle rit over de Oberbaumbrücke om één van de meest bezochte toeristische plekken van Berlijn te bereiken, de East Side Gallery. Deze werd geopend in september 1990 en omvat het langst overgebleven deel van de Berlijnse Muur. 118 kunstenaars uit 21 landen creëerden ‘s werelds langste openluchtgalerij op 1,3 kilometer van de voormalige grens na de val van de Muur.
Boulevard
Als je vanaf hier de Spree volgt, kom je op de Alexanderplatz en vanaf daar rijden we over de prachtige boulevard ‘Unter den Linden’, langs de TV-toren, door de Berliner Dom, de Gendarmenmarkt en langs het Humboldt Forum in het herbouwde stadspaleis direct in de regeringswijk. Geschiedenis en heden liggen hier heel dicht bij elkaar. Net als bij de MINI John Cooper Works GP.