Van Poelgeest

BMW Group Plant Leipzig start productie van de MINI Countryman

BMW Group Plant Leipzig start productie van de MINI Countryman.

De start van de productie van de MINI Countryman markeert een aantal mijlpalen voor BMW Group Plant Leipzig: voor het eerst wordt een MINI-model in Duitsland gemaakt – op dezelfde productielijn als de BMW 1 Serie en 2 Serie. Dit is allemaal mogelijk dankzij de flexibele structuren en ontwikkeling van de fabriek. In de afgelopen vijf jaar heeft de BMW Group 700 miljoen euro geïnvesteerd om Leipzig klaar te maken voor hogere productieaantallen en aan te passen aan de specifieke eisen van MINI.

Big Love is niet alleen het motto van het merk MINI, maar ook van de fabriek: Leipzig loves MINI en MINI loves Leipzig. De productiestart van de MINI Countryman werd onlangs gevierd tijdens een speciaal evenement in de assemblagehal met Milan Nedeljković, bestuurslid van BMW AG en verantwoordelijk voor productie; Michael Kretschmer, minister-president van de deelstaat Saksen; Stefanie Wurst, hoofd van het merk MINI; Clemens Schülke, burgemeester en wethouder van Economische Zaken, Werkgelegenheid en Digitale Zaken plus diverse gasten uit de politiek en de media alsmede medewerkers van de fabriek. Om ervoor te zorgen dat iedereen in de fabriek de live-uitzending van de viering kon bijwonen, stonden de productielijnen bijna 45 minuten stil.

Belangrijke stap.

De productie van het grootste MINI-model tot nu toe vormt een belangrijke stap in de toekomst van BMW Group Plant Leipzig. Sinds 2018 investeerde het bedrijf zo’n € 700 miljoen in de locatie in Saksen om de capaciteit te vergroten en de productie van de MINI Countryman mogelijk te maken. Daarnaast zal deze derde generatie van het model ook leverbaar zijn met een volledig elektrische aandrijflijn. “Leipzig remains electrified”, aldus fabrieksdirecteur Petra Peterhänsel.

Voor de productie van de nieuwe MINI Countryman bouwt BMW Group voort op de vaardigheden en extreme flexibiliteit van de fabriek in Leipzig om nieuwe wegen in te slaan in de productie. Dankzij een naadloze integratie in het productieproces rolt de MINI Countryman nu van dezelfde band als de BMW 1 Serie, BMW 2 Serie Gran Coupé en BMW 2 Serie Active Tourer.

Drie verschillende aandrijvingen.

Dankzij de flexibele assemblagestructuren is de fabriek in Leipzig in staat om twee merken met drie verschillende aandrijvingen – verbrandingsmotor, plug-in hybride en volledig elektrisch – allemaal op dezelfde productielijn te produceren. De MINI Countryman van de derde generatie zal verkrijgbaar zijn met een benzine- en dieselmotor alsmede een volledig elektrische aandrijflijn, waarbij de hoogvoltage-batterijen voor de MINI Countryman Electric ook in Leipzig worden gemaakt. Het nieuwe model zal op 17 februari 2024 bij de dealers verschijnen.

Investeringen en werving van personeel om het productievolume te vergroten.

De BMW Group heeft ongeveer € 500 miljoen geïnvesteerd in Leipzig om het productievolume voor de nieuwe modellen te vergroten. Sinds 2018 hebben de carrosserieafdeling, spuiterij, assemblage en logistiek omvangrijke upgrades gekregen, waardoor de productiecapaciteit is gestegen van 250.000 exemplaren eerder naar maar liefst 350.000 exemplaren per jaar op dit moment.

Om het productiesysteem aan te passen aan de specifieke eisen van MINI, heeft BMW Group ook nog eens omme nabij € 200 miljoen geïnvesteerd. Aanvankelijk zullen er ongeveer 100 exemplaren van de MINI Countryman per dag de productielijnen verlaten, oplopend tot 500 in de loop van volgend jaar – naast de bijna 1.000 modellen van BMW die nu al dagelijks de fabriek verlaten. Dit zal niet alleen bestaande banen veiligstellen, maar ook maximaal 900 nieuwe banen creëren, alleen al in de autoproductie.

Progressieve purist: de nieuwe MINI Countryman S ALL4

Overzicht

Een krachtig design en maximale prestaties: de nieuwe MINI John Cooper Works Countryman.

HomeMININieuwsBMW Group Plant Leipzig start productie van de MINI Countryman