Van Poelgeest

Het origineel bereikt een nieuwe mijlpaal: 1 miljoenste MINI 3-deurs van de huidige generatie geproduceerd

Het origineel bereikt een nieuwe mijlpaal: 1 miljoenste MINI 3-deurs van de huidige generatie geproduceerd

De MINI 3-deurs heeft zijn wereldwijde fanbase altijd in vervoering gebracht met een maximaal kartgevoel en zijn onmiskenbare silhouet. Het miljoenste exemplaar van de huidige generatie van de originele MINI rolt binnenkort van de productielijn, een volledig elektrische MINI Cooper SE.

Maximale binnenruimte op een minimaal oppervlak – Sir Alec Issigonis schreef in 1959 autogeschiedenis met dit eenvoudige, maar ingenieuze voertuigconcept. Ook de moderne versie van de MINI 3-deurs breekt met conventies, vindt zichzelf steeds opnieuw uit en onderscheidt zich met zijn unieke design. In 2013 stelde MINI voor het eerst de huidige herinterpretatie van de compacte 3-deurs voor, die sinds 2014 wereldwijd verkrijgbaar is en in al die jaren trouw is gebleven aan zichzelf. Nu, in 2023, rolt het miljoenste exemplaar van het iconische model van de productielijn in de MINI-fabriek in Oxford. De traditievolle Britse fabriek viert dit jaar zijn 110e verjaardag. Naast de Britse productielocatie werd de MINI 3-deurs ook enige tijd geproduceerd in het Limburgse Born.

Onmiskenbaar MINI

Het typische uiterlijk van de MINI 3-deurs wordt gekenmerkt door dynamische lijnen, strakke vormen en korte overhangen, waardoor de wendbare vierzitter de ideale metgezel is in het drukke stadsverkeer. Vanaf zijn marktintroductie in 2014 kenmerkte de volledig nieuwe generatie van de MINI 3-deurs zich door een hoge herkenningswaarde en een aanzienlijke vooruitgang op het gebied van technologie, efficiëntie en vermogensafgifte. Maar terwijl auto’s in bijna alle segmenten steeds meer op elkaar gaan lijken, is de MINI 3-deurs in al die jaren zowel rebel als icoon gebleven. Het typische gezicht van de MINI met de karakteristieke koplampen kenmerkt het puristische front en staat samen met de Union Jack-vorm in de achterlichten, de strepen op de motorkap en de kenmerkende side scuttles voor een expressief design. Tot op de dag van vandaag heeft het origineel, met zijn typische MINI-rijplezier, maximale kwaliteit en vele individualiseringsmogelijkheden, wereldwijd een gestaag groeiende schare fans.

In vele gedaantes

Sinds de huidige MINI 3-deurs in productie ging, kunnen MINI-fans kiezen uit tal van configuraties. Van de MINI One First met zijn oorspronkelijke vermogen van 55 kW/75 pk tot de krachtiger MINI Cooper met 100 kW/136 pk en de door de autosport geïnspireerde MINI John Cooper Works-uitvoeringenmet 231 pk, de MINI 3-deurs maakt indruk met lichtvoetige rijeigenschappen en is de blauwdruk voor moderne kleine en compacte auto’s.

Van meet af aan is de MINI 3-deurs verkrijgbaar met een diesel- of benzinemotor, en sinds 2020 staat de zeer succesvolle MINI Cooper SE garant voor een geëlektrificeerd kartgevoel. Het 1 miljoenste exemplaar is ook een elektrisch model en zal in Canada worden afgeleverd, uitgevoerd in de lakkleur British Racing Green. Vorig jaar realiseerde MINI een aanzienlijke stijging van de verkoop van geëlektrificeerde modellen: een op de vijf MINI-modellen is nu elektrisch.

De volgende generatie van de MINI-familie zal ook beginnen met de MINI 3-deurs. De nieuwe editie van het origineel is vanaf het begin afgestemd op elektrisch rijplezier en biedt ideale randvoorwaarden voor een inspirerende lichtvoetigheid en het creatieve gebruik van ruimte dat kenmerkend is voor MINI. Naast een maximaal kartgevoel ligt de nadruk bij de nieuwe MINI 3-deurs ook op het minimaliseren van zijn ecologische voetafdruk. Zo ontwikkelt MINI het concept voor rijplezier dat al meer dan 60 jaar succesvol is op consequente wijze door.

Blauw als de zee, wit als het strand: de MINI Cabrio Seaside Edition

Overzicht

MINI presenteert Spike, het digitale karakter voor de nieuwe modelfamilie

HomeMININieuwsHet origineel bereikt een nieuwe mijlpaal: 1 miljoenste MINI 3-deurs van de huidige generatie geproduceerd