Van Poelgeest

MINI Concept Aceman debuteert met nieuwe designtaal, ledervrij interieur

MINI Concept Aceman debuteert met nieuwe designtaal, ledervrij interieur

Het is het begin van een nieuw tijdperk voor MINI, want het geliefde Britse merk luidt een designtaal in met de MINI Concept Aceman. Tegelijk dient hij ook als voorproefje van een toekomstige kleine elektrische cross-over die onder de volgende generatie Countryman en zijn volledig elektrische afgeleide zal worden gepositioneerd. De latere productieversie zal de geschiedenis ingaan als het allereerste volledig elektrische model van het merk.

Nu auto’s steeds groter worden, vraag je je waarschijnlijk af of de Aceman zijn MINI badge wel waarmaakt. Naar moderne maatstaven is de concept car vrij klein, want hij is slechts 4,05 meter lang, 1,99 meter breed en 1,59 meter hoog. Dat maakt hem aanzienlijk korter dan de uitgaande Countryman, maar tegelijk is hij breder en hoger.

Volledig elektrisch

De afmetingen van de cross-over zijn de enige technische specificaties die MINI vrijgeeft, want het merk concentreert zich vooral op het uiterlijk van de Aceman. Zoals beloofd omarmt de elektrische cross-over met zijn matrix LED lampen voor en achter de ‘Charismatic Simplicity’ designtaal en heeft hij helemaal geen lederen en chromen elementen. Van de oplichtende grille tot de achterlichten, het Union Jack-motief keert op diverse plekken terug. Zelfs de dwars- en diagonale stijlen van de imperiaal vormen een structuur die op de beroemde vlag lijkt.

Op typische concept car-manier is de auto voorzien van oversized wielen, die een royale 20 inch meten. Ondanks zijn relatief kleine afmetingen beknibbelt de Aceman niet op praktische bruikbaarheid, want hij heeft bruikbare achterportieren dankzij een royale wielbasis als gevolg van het inkorten van de overhang voor en achter, mogelijk gemaakt door het speciale EV-platform. Het is één van de kleurrijkste MINI’s die we ooit gezien hebben, door talloze levendige tinten op een bijzondere manier te combineren.

Briljant en minimalistisch interieur

Het interieur is al even levendig en laat de meeste conventionele bedieningselementen achterwege. Het enorme OLED-display staat centraal en wordt vergezeld door een rijtje tuimelschakelaars eronder voor de bediening van het audiovolume, de parkeerrem/versnelling, en keuze uit de drie beschikbare Experience Modes om het grote scherm te individualiseren. Het infotainment draait op een Android Open Source Project (AOSP) softwarestack en MINI heeft ook een draadloze oplaad-pad voor je smartphone in de middenconsole geïntegreerd.

De Aceman maakt zijn publieksdebuut tijdens de beurs Gamescon in het Duitse Keulen, van 23 tot 28 augustus. Een productieversie zal volgen en die zal in China worden gebouwd door BMW Group’s 50:50 joint venture met Great Wall Motor, die eind 2019 werd aangekondigd als het Spotlight Automotive Project. De verbintenis zal 3.000 banen scheppen na een investering van ongeveer € 650 miljoen, die ook een nieuwe fabriek in Zhangjiagang omvat met een jaarlijkse capaciteit van maximaal 160.000 voertuigen.

Geëlektrificeerd kunstwerk: première voor de MINI Recharged Lakwena tijdens de Europese Kampioenschappen in München.

Overzicht

Elektrisch rijplezier kent geen grenzen: de MINI Electric maakt autorijden leuk voor gehandicapte mensen 

HomeMININieuwsMINI Concept Aceman debuteert met nieuwe designtaal, ledervrij interieur