Van Poelgeest

MINI John Cooper Works brengt racetechnologie in het dagelijks verkeer

Met maximaal 225 kW/306 pk, chassistechnologie verfijnd met race-knowhow, modelspecifieke ontwerpkenmerken aan zowel de binnen- als buitenzijde, stellen de John Cooper Works modellen van MINI de benchmark voor extreem rijplezier in het segment van de premium kleine auto en premium compacte auto.

Wanneer je denkt aan karakteristiek rijplezier met spannend racegevoel, dan komt al snel het logo van John Cooper Works met de daarbij horende stijlkenmerken van MINI in beeld. Elk John Cooper Works-model combineert individuele stijl met uitdagende prestaties op zijn eigen unieke manier. De line-up van JCW omvat het segment van premium kleine auto’s en het premium compacte segment. Elke variant staat garant voor extreem rijplezier dankzij aandrijf- en chassistechniek die rechtstreek uit de motorsport komt. Specifieke ontwerpkenmerken in het exterieur en interieur komen in elk JCW-model terug.

Race ervaring

De verbinding tussen MINI en John Cooper Works is gebaseerd op een lange traditie, gezamenlijke successen in de racerij en een gedeeld bewustzijn van rijplezier, individualiteit en premium kwaliteit. 60 jaar geleden bouwde sportwagenontwerper John Cooper race- en rallyversies van de classic MINI. Drie overwinningen in de Monte Carlo Rally hielpen de kleine Britse auto al in de jaren ‘60 aan zijn legendarische status. In het recentere verleden werd de sportieve carrière vooral bestempeld door de zes algemene successen voor MINI in de Dakar Rally.

Driedeurs JCW is de basis

Met de huidige John Cooper Works-modellen komt de passie voor performance heel dichtbij voor de gewone burger. Dankzij racetechnologie en een prestatiegericht uiterlijk, plaatst de berijder van een JCW-MINI zich op een uitzonderlijke positie in een competitieve omgeving. Van origine belichaamt de MINI John Cooper Works het concept van een driedeurscarrosserie. Daarbij is een JCW-model altijd sportief aangekleed. En een exclusief openluchtplezier zorgt voor een extra aantrekkingskracht in de MINI John Cooper Works Convertible. Beide modellen zijn nu voorzien van frisse designaccenten. De belangrijkste veranderingen aan de buitenkant zijn het verminderde oppervlakontwerp aan de voorkant, het grotere zeshoekige radiatorrooster, nieuwe zijroosters/merkschildjes en een duidelijk ontworpen achterkant, waarbij aan de onderzijde een opvallende diffuser de twee sportuitlaten omlijst.

Een 2,0-liter viercilindermotor met MINI TwinPower Turbo-technologie zorgt voor een pittige vermogensafgifte in beide modellen. Het genereert een vermogen van 170 kW/231 pk en 320 Nm koppel. Dit vermogen wordt altijd overgebracht op de voorwielen. Dat gebeurt via een handgeschakelde transmissie met 6 versnellingen, of een automatische Steptronic Sport-transmissie met 8 versnellingen. De MINI John Cooper Works heeft 6,3 seconden (automaat: 6,1 seconden) nodig om van stilstand naar 100 km/u te sprinten. De topsnelheid is 246 km/u. De MINI John Cooper Works Convertible accelereert naar 100 km/u in 6,6 seconden (automaat: 6,5 seconden) en haalt een topsnelheid van 242 km/u (automaat: 241 km/u).

De chassistechnologie is afgestemd op de onderhuidse techniek; samen zorgen ze voor een ongekende rijbeleving. De cabriolet en de dichte versie worden beide standaard voorzien van 17” John Cooper Works lichtmetalen velgen en een sportremsysteem van Brembo. Daarbij is de nieuwste versie van adaptieve demping optioneel beschikbaar. Die zorgt met frequentie-selectieve dempertechnologie voor een optimale balans tussen sportiviteit en rijcomfort.

JCW in een grotere verpakking

In het premium compacte segment gooit John Cooper Works nog twee andere modellen in de strijd: de Clubman en Countryman. Deze modellen kunnen op andere manieren een grotere doelgroep enthousiasmeren voor sportief rijden, zonder in te schikken in alledaags gebruik. De Clubman en Countryman beschikken over vijf volwaardige stoelen, de krachtigste MINI-motor ooit en ALL4-vierwielaandrijving.

De MINI John Cooper Works Clubman combineert zijn sportieve karakter met het carrosserieconcept van een Shooting Brake. Vier deuren aan de zijkant en twee klapdeuren aan de achterkant en een dynamisch doorgetrokken daklijn helpen deze auto om moderne functionaliteit en dagelijks gebruik aangenamer te maken. Als het grootste en meest veelzijdige lid van de Performance-familie wordt de MINI John Cooper Works Countryman gekenmerkt door zijn robuuste uiterlijk en bijzonder royale binnenruimte.

De belangrijkste overeenkomst tussen de twee modellen is de kracht die het geheel voortstuwt. In de Clubman en Countryman zit een opgeklopte versie van de tweeliter-viercilindermotor met MINI TwinPower turbo-technologie. In dit geval is die goed voor 225 kW/306 pk en 45 Nm koppel. Deze motor wordt standaard gekoppeld aan de achttraps Steptronic Sportautomaat. De ALL4 vierwielaandrijving zorgt voor een precieze en gebalanceerde overbrenging van de krachtbron naar de voor- en achterwielen. Bij de automatische transmissie is het differentieel ook elektronisch te vergrendelen. Ook de Clubman en Countryman komen standaard met een Brembo-remsysteem en John Cooper Works lichtmetalen velgen, ditmaal in 18”. Adaptieve suspensie is voor deze modellen eveneens optioneel.

Sportief sausje

In alle John Cooper Works modellen is de cockpit doordrenkt met een sportief sausje. Het stuurwiel heeft een ander uiterlijk gekregen, met multifunctionele knopjes. Sportstoelen met geintegreerde hoofdsteun, roestvrijstalen pedalen en specifieke schakelpoken komen standaard in elke JCW-MINI. Net als voorheen zijn alle JCW-modellen individueel aanpasbaar met trims en optiepakketten. Met de John Cooper Works Trim krijg je toegang tot extra exterieurkleuren en velgen die een maatje groter zijn.

Alle JCW-modellen beschikken nu ook over een extra rijhulpassistent: de Lane Departure Warning. Daarbij heeft de Active Cruise Control nu ook een Stop & Go functie; die werkt overigens alleen bij de automatische transmissie. Dat helpt je op alle plekken waar het ultieme rijplezier even afgeremd wordt. Luxe en snelheid worden gecombineerd bij alle John Cooper Works modellen. Welke JCW past bij u?

MINI Cooper SE is de perfecte optie voor de stad én natuur

Overzicht

‘Nieuwe’ MINI bestaat 20 jaar

HomeMININieuwsMINI John Cooper Works brengt racetechnologie in het dagelijks verkeer