Van Poelgeest

Vanaf 2023 op de markt: BMW en MINI modellen met veganistisch interieur

Vanaf 2023 op de markt: BMW en MINI modellen met veganistisch interieur

BMW Group zet een grote stap qua duurzaamheid in de autoproductie met innovatieve materialen op bio-basis ter vervanging van grondstoffen van dierlijke oorsprong. De vervanging van leder vermindert de CO2-uitstoot met 85 procent.

De BMW Groep wil in 2023 de eerste modellen met een volledig veganistisch interieur op de markt brengen. Dit wordt vooral mogelijk gemaakt door de ontwikkeling van innovatieve materialen met lederachtige eigenschappen. Het zal ook mogelijk zijn deze materialen te gebruiken voor stuurwieloppervlakken, die aan veeleisende criteria moeten voldoen als het gaat om gevoel, uiterlijk en slijtvastheid. Volledig veganistische interieurs zullen vanaf 2023 voor het eerst beschikbaar zijn voor zowel modellen van BMW en MINI. De BMW Groep komt zo tegemoet aan de vraag naar veganistische en ledervrije interieurs, die in de nabije toekomst verder zal toenemen, vooral in de VS, China en Europa.

Centraal doel

De vermindering van de CO2-uitstoot over de hele levenscyclus van een auto is het centrale doel van de BMW Groep op de weg naar klimaatneutraliteit, die uiterlijk in 2050 bereikt moet zijn. Bij het bereiken van dit doel is een sleutelrol weggelegd voor de materiaalkeuze. Vervanging van grondstoffen van dierlijke oorsprong levert een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de autoproductie. Door de invoering van een nieuw oppervlaktemateriaal voor stuurwielen zal het aandeel van voertuigonderdelen die sporen van grondstoffen van dierlijke oorsprong bevatten in de betreffende modellen van BMW en MINI dalen tot minder dan één procent. Daardoor komen deze materialen nu alleen nog voor op plaatsen die voor de klant niet zichtbaar zijn, bijvoorbeeld in verschillende wasachtige stoffen zoals gelatine die gebruikt wordt in beschermende coatings, lanoline in verf, talg als additief in elastomeren en bijenwas als vloeimiddel voor verf.

Ledervrije oppervlakken verminderen de CO2e uitstoot met 85 procent

Het feit dat er nu een hoogwaardig veganistisch oppervlaktemateriaal is met eigenschappen die gelijkwaardig zijn aan die van het echte leer dat vroeger bij de productie van stuurwielen werd gebruikt, betekent een nieuwe belangrijke stap naar CO2-vermindering. Het nieuwe materiaal voor het stuurwieloppervlak vermindert de CO2-uitstoot over de hele waardeketen met ongeveer 85 procent in vergelijking met leder. Tot nu toe kwam het grootste deel van de geproduceerde uitstoot, ongeveer 80 procent, in de vorm van methaangas uit de veeteelt. De resterende 20 procent kwam voor rekening van de verwerking van de runderhuid, die zeer energie- en waterintensief is. Onderzoek en ontwikkeling op het gebied van secundaire grondstoffen en duurzame materialen zijn een topprioriteit. Toekomstige voertuiggeneraties zullen andere aantrekkelijke alternatieven voor leder bieden. De BMW Group werkt samen met startups aan de ontwikkeling van innovatieve materialen op biologische basis. In vergelijking met het vroeger gebruikte synthetische leder resulteren die in een ongeveer 45 procent lagere CO2-uitstoot. MirumTM, dat 100 procent op bio-basis en aardolievrij is, kan alle eigenschappen van traditioneel leder nabootsen. Een ander nieuw materiaal, DeserttexTM, is gemaakt van verpulverde cactusvezels met een bio-gebaseerde polyurethaan-matrix. Met deze materialen kan de vervanging van grondstoffen van dierlijke oorsprong gecombineerd worden met een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot.

MINI Cooper Multitone Edition staat symbool voor diversiteit

Overzicht

Het leven is kleurrijk: de nieuwe MINI Multitone Edition is een eerbetoon aan de gevarieerde MINI community

HomeMININieuwsVanaf 2023 op de markt: BMW en MINI modellen met veganistisch interieur