bmw-greybmw-i-greybmw-i-whitebmw-m-greybmw-m-whitebmw-whiteicon-aftersales-miniicon-aftersalesicon-arrow-left-miniicon-arrow-lefticon-arrow-right-miniicon-arrow-righticon-aticon-calculator-miniicon-calculatoricon-calendaricon-cars-miniicon-carsicon-checkicon-compareicon-crossicon-downloadIcon-elektricicon-facebookicon-fullscreenicon-gasolineicon-google-plusicon-gridicon-homeicon-infoicon-instagramicon-linkedinicon-listicon-mailicon-markericon-mobileicon-navigation-toggleicon-peopleicon-phone-miniicon-phoneicon-pinteresticon-printicon-recycleicon-searchicon-shareicon-star-filledicon-staricon-tickicon-toggleicon-whatsapp-filledicon-whatsappicon-wheelicon-xicon-youtubelogo-google-colorlogo-google-glogo-googleminitransmission
Van Poelgeest

Happy Birthday, elektrische mobiliteit in MINI-stijl

Happy Birthday, elektrische mobiliteit in MINI-stijl.

Het merk MINI, al 64 jaar het toonbeeld van inspirerende mobiliteit in stedelijke omgevingen, combineert lokaal emissievrij rijden in het stadsverkeer met een opwindende rijervaring.

Precies 64 jaar geleden, op 26 augustus 1959, werd de eerste klassieke Mini gepresenteerd. Veel binnenruimte in combinatie met bijzonder compacte buitenafmetingen, ruimte voor vier inzittenden, overtuigende rijeigenschappen, een laag brandstofverbruik en een lage prijs – dat waren de specificaties die de bedenker van de Mini, ontwerper Sir Alec Issigonis, voor ogen had.

Sinds de herlancering van het merk met de marktintroductie van de New MINI in 2001 werd het principe van 64 jaar geleden voortgezet: een superieur concept overtuigt op vele manieren. Dit geldt vandaag de dag nog steeds voor de MINI 3-deurs, MINI 5-deurs en MINI Cabrio alsmede voor de MINI Clubman en de MINI Countryman in het premium compacte segment. Ze hebben allemaal hun eigen sterke punten en hun eigen unieke karakter, maar in de basis zijn ze vooral één ding: een MINI.

In 2008 hanteert MINI voor het eerst het motto: maximaal rijplezier, nul emissies. Met de MINI E zette BMW Group een mijlpaal op weg naar mobiliteit die onafhankelijk is van fossiele brandstoffen. In totaal werden meer dan 500 exemplaren van de volledig elektrische MINI voor een pilottest overhandigd aan geselecteerde klanten.

Sinds 2017 is de MINI Cooper SE Countryman ALL4 het eerste model van MINI waarin een plug-in hybride aandrijfsysteem de mogelijkheid van volledig elektrische en dus lokaal emissievrije mobiliteit biedt en dat combineert met sportieve wendbaarheid en superieure veelzijdigheid. Het plug-in hybride systeem van de robuuste allrounder bestaat uit een driecilinder benzinemotor met MINI TwinPower Turbo-technologie, die zijn vermogen aan de voorwielen afgeeft, en een elektrische aandrijving die de achterwielen aandrijft. Samen genereren ze een systeemvermogen van 162 kW/220 pk.

Met de MINI Cooper SE, die in 2019 op de markt kwam, gaf MINI opnieuw een impuls aan stedelijke mobiliteit. De spontane vermogensafgifte van de 135 kW/184 pk sterke elektromotor, de modelspecifieke onderstelafstemming en het lage zwaartepunt van de auto zorgen ervoor dat de MINI Cooper SE de voor het merk kenmerkende wendbaarheid biedt. De lithium-ion hoogvoltagebatterij die laag in de bodemplaat van de auto is geplaatst, maakt een actieradius van 203 tot 234 kilometer mogelijk volgens de WLTP-testcyclus.

De MINI Cooper SE Cabrio is de eerste lokaal emissievrije premium cabrio ter wereld in het segment van kleine auto’s. Met de elektrische aandrijving accelereert de MINI Cooper SE Cabrio soepel vanuit stilstand naar 100 km/u in 7,3 seconden. Met een actieradius van 201 kilometer volgens de WLTP-testcyclus zijn uitstapjes in de open lucht tot ver buiten de stadsgrenzen mogelijk. Het model verkort de overgang naar de volledig elektrische, digitale en onderscheidende modelfamilie van de volgende generatie.

MINI volgt consequent de weg naar een volledig elektrische modelreeks. De eerste twee leden van de nieuwe MINI-familie worden onthuld tijdens de IAA-autoshow in München (5-10 september 2023). Daarmee geeft MINI zichzelf op zijn 64e verjaardag een mooie toekomst.

Benieuwd naar de MINI familie?

Minimalistische allrounder: de nieuwe MINI Countryman

Overzicht

MINI en Samsung Display presenteren de MINI Interaction Unit tijdens gamescom 2023 met een sciencefiction-hommage

HomeMININieuwsHappy Birthday, elektrische mobiliteit in MINI-stijl