Van Poelgeest

Ontdek de adembenemende natuur van IJsland met de MINI Cooper S Clubman ALL4

Ontdek de adembenemende natuur van IJsland met de MINI Cooper S Clubman ALL4

We beginnen waar het allemaal begon. Bij het Sun Voyager-monument direct aan de noordelijke Saebraut kustweg bij de haven van Reykjavik. Het roestvrijstalen beeld van kunstenaar Jon Gunnar Arnason lijkt op een Vikingschip en werd in 1990 onthuld ter gelegenheid van de verjaardag van de stad Reykjavik. Bij zonsopgang en zonsondergang lijkt het metaal te gloeien. Op deze plek zou de Viking Ingolfur Arnarson rond het jaar 900 als eerste permanente kolonist zijn boerderij hebben gevestigd.

Bruisende stad

Terug naar het heden en naar het moderne, dynamische, stormachtige en idyllische Reykjavik – de kleine metropool onder de poolcirkel. De jonge stad, nauwelijks 250 jaar oud, bruist van het leven. Kleurrijke huizen in het centrum, villawijken met hun tuinen in het centrum en de nieuwe flatgebouwen in het westen: stedelijk stadsleven aan de kust.

We maken een korte omweg naar de haven. Want vis is het hoofdingrediënt van de IJslandse keuken. Van gedroogde vis tot wilde zalm – de dapperen onder de toeristen proberen walvisvlees of genieten van sild (haringhappen) – als ontbijt. De walvistochten om blauwe vinvissen en potvissen te zien zijn spectaculair. Deze walvissen zijn hier voor de kust bijzonder goed vertegenwoordigd vanwege de grote scholen vis.

Nu gaan we even de stad uit. We rijden naar het zuidwesten over Route 43. Onze bestemming: de Blue Lagoon. Het lavaveld rond de lagune draagt de weinig uitnodigende naam Illahraun – Lava of Terror. In het verleden werd de grillige rots als volkomen onbegaanbaar beschouwd. in 1978 begon men vanaf een diepte van ongeveer 2.000 meter heet water van 240 graden naar de oppervlakte te brengen om energie op te wekken. Het volledig zuivere water werd vervolgens afgevoerd naar de Illahraun, waar de Blue Lagoon ontstond. Het geheim van de Blue Lagoon ligt, zoals zo vaak, in de natuur: het water, dat een gemiddelde temperatuur heeft van 39 graden, bestaat voor een derde uit zoet water dat omhoog sijpelt, en voor twee derde uit zeewater.  In het water opgeloste rotsalgen weerkaatsen blauw licht en laten de lagune schitteren in zijn typische kleur. Het kiezelzuur in het water zorgt voor een onvergelijkbare badervaring en helpt bovendien bij veel huidziekten.

Golden Circle is de naam van de tocht die nu voor ons ligt. We nemen de Ringweg (weg 1) richting Selfoss. We mogen het vermogen van de MINI Cooper S Clubman ALL4 niet ontketenen, zelfs niet op de belangrijkste en best geasfalteerde weg van IJsland. Maar de MINI laat wel voelen hoe dynamisch hij is, dankzij zijn 280 Nm koppel. De maximumsnelheid in IJsland is 90 km/h. Dat is niet eens genoeg voor de sprint naar 100 km/u, die de 4,26 meter lange Clubman dankzij zijn 178 pk sterke 2,0 liter 4-cilinder turbomotor in 7,2 seconden voltooit. Om nog maar te zwijgen van de topsnelheid van 228 km/h. Maar IJsland heeft gelukkig genoeg andere dingen te bieden.

Wereldpremière MINI Art Toy SPIKE tijdens Dutch Design Week 2022

Overzicht

MINI Cooper Multitone Edition staat symbool voor diversiteit

HomeMININieuwsOntdek de adembenemende natuur van IJsland met de MINI Cooper S Clubman ALL4