Van Poelgeest
BMW maakt rijden geweldig

Baanbrekende samenwerking: BMW Group en E.ON creëren ‘Connected Home Charging’, het eerste pan-Europese ecosysteem voor intelligent opladen thuis

Baanbrekende samenwerking: BMW Group en E.ON creëren ‘Connected Home Charging’, het eerste pan-Europese ecosysteem voor intelligent opladen thuis.

De BMW Group en E.ON zijn een samenwerking aangegaan voor intelligent opladen thuis. Het doel van de strategische samenwerking is het creëren van ‘Connected Home Charging’, een holistisch oplaad-ecosysteem waarmee klanten hun geëlektrificeerde BMW of MINI kunnen verbinden met het energiesysteem, als onderdeel van een klimaatneutraal, duurzaam huishouden.

Het eerste product op het gebied van ‘Connected Home Charging’ zal vanaf de tweede helft van dit jaar beschikbaar zijn in verschillende Europese landen. Er komen twee varianten: het zogeheten solar-optimised charging, waarbij de grootst mogelijke hoeveelheid elektriciteit van het eigen fotovoltaïsche systeem van de woning kan worden gebruikt, en load-optimised charging, waarbij de thuis beschikbare hoeveelheid elektriciteit optimaal wordt gebalanceerd. Naast meer gemak biedt de ontwikkeling en het gebruik van het ecosysteem klanten ook de mogelijkheid om kosten te besparen, de zelfvoorzienendheid van huishoudens te vergroten en hun CO2-voetafdruk te optimaliseren.

In de komende jaren zal het ecosysteem consequent worden uitgebreid met extra voordelen voor de klant: in een tweede stap zal dit kosten geoptimaliseerd opladen omvatten, waardoor de connectiviteit van volledig elektrische auto’s en slimme huizen wordt uitgebreid tot het energiesysteem.

Speciaal elektriciteitscontract.

Klanten kunnen dan profiteren van prijsontwikkelingen op de energiemarkt met een speciaal elektriciteitscontract waarmee ze waar mogelijk tegen lage prijzen kunnen laden. Dit zorgt ervoor dat de auto zo voordelig mogelijk kan worden opgeladen. Tegelijkertijd komen de mobiliteitsbehoeften van de klant altijd op de eerste plaats. Er worden ook optimale tijdslots bepaald op basis van de geplande vertrektijd en de gewenste actieradius van de klant. Deze optie zal volgend jaar beschikbaar komen voor klanten.

De samenwerking zal ook de nodige voorwaarden scheppen om in de toekomst bi-directioneel laden mogelijk te maken. Deze technologie maakt het mogelijk om de hoogvoltage-accu van de volledig elektrische auto te gebruiken als energieopslagapparaat en de opgeslagen elektriciteit op een later tijdstip terug te leveren aan het eigen huishouden van de klant of aan het elektriciteitsnet.

Slim laden heeft een enorm potentieel.

Vanuit het perspectief van BMW Group en E.ON onderstrepen de projectresultaten het enorme potentieel van bi-directioneel laden en tonen ze de centrale rol aan die de technologie in de toekomst zal spelen bij holistisch energiebeheer. Met standaard unidirectioneel laden kunnen al kostenvoordelen worden behaald, door te profiteren van kostengeoptimaliseerde tijdvensters en te vertrouwen op de zonne-energie van het eigen fotovoltaïsche systeem van het huishouden – bij voorkeur met behulp van hernieuwbare energie.

De bi-directionele laadtechnologie zal verdere functionaliteit en optimalisaties in het ecosysteem mogelijk maken, zoals de mogelijkheid voor de elektrische auto om netondersteunende en stabiliserende diensten te leveren als onderdeel van bi-directioneel laden of het uitgebreidere, geoptimaliseerde gebruik van groene energie via het gehele elektriciteitsnet.

Tegen deze achtergrond zullen beide partners hun inspanningen richten op de mogelijkheden van bi-directioneel laden en de twee belangrijkste gebruikssituaties daarvan: ‘vehicle to home’ (toevoer van elektriciteit uit de hoogvoltage-batterij naar het huishouden) en ‘vehicle to grid’ (toevoer van elektriciteit uit de hoogvoltage-batterij naar het elektriciteitsnet), met als doel om op middellange termijn een passend aanbod voor de klant te creëren.

Testvloot BMW iX5 Hydrogen bereikt Nederland

Overzicht

Android-smartphones gaan dienstdoen als autosleutels: BMW Digital Key Plus nu ook beschikbaar op compatibele Android-toestellen

HomeBMWNieuwsBaanbrekende samenwerking: BMW Group en E.ON creëren ‘Connected Home Charging’, het eerste pan-Europese ecosysteem voor intelligent opladen thuis