Van Poelgeest
BMW maakt rijden geweldig

Testvloot BMW iX5 Hydrogen bereikt Nederland

Testvloot BMW iX5 Hydrogen bereikt Nederland.

Na een ontwikkelingsperiode van vier jaar is de testfase van de BMW iX5 Hydrogen begonnen, met een vloot van tientallen exemplaren die wereldwijd aan de tand wordt gevoeld in de praktijk van alledag. Daarbij laat de fabrikant ook diverse doelgroepen kennismaken met deze bijzondere technologie.

Bij de officiële opening van het nieuwe Fountain Fuel-energiestation in Amersfoort, waar ook waterstof kan worden getankt, maakte staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat kennis met de BMW iX5 en het zeer snelle en eenvoudige tankproces van waterstof. “Het is mooi om te merken dat er zoveel enthousiasme is rondom waterstof”, zo stelde Heijnen. “Nederland is volop bezig met een energietransitie en waterstof gaat daar van onmisbare waarde in zijn, ook in de mobiliteit. Het kabinet heeft daarom in het Klimaatpakket 178 miljoen euro vrijgemaakt voor waterstoftoepassingen op weg en binnenvaart.”

De BMW Group ziet waterstof volgens Dr. Juergen Guldner, programmamanager waterstof bij het bedrijf, als een veelzijdige energiedrager die een sleutelrol speelt in de energietransitie en daarmee ook in de bescherming van het klimaat. Waterstof is volgens hem een van de meest efficiënte manieren om hernieuwbare energie op te slaan en te transporteren. “We moeten dit potentieel gebruiken om ook de transformatie van de mobiliteitssector te versnellen”, zo stelt hij. “Waterstof is niet alleen geschikt voor industrie of zwaar vervoer. Voor veel van onze klanten is een personenauto met brandstofcel, met name vanwege het snelle tankproces en de zeer beperkte invloed van buitentemperaturen op de actieradius, een perfect. BMW Group gaat systematisch door met de ontwikkeling van waterstof-brandstofceltechnologie als extra optie voor lokaal emissievrije individuele mobiliteit, naast batterij-elektrische voertuigen.”

De BMW iX5 Hydrogen.

De BMW iX5 Hydrogen is ontwikkeld op basis van de huidige BMW X5 en werd voor het eerst onthuld als concept car tijdens de IAA-autoshow in 2019. Inmiddels is een kleinschalige productie met enkele tientallen exemplaren afgerond.

In combinatie met een verregaand geïntegreerde aandrijving met BMW eDrive-technologie van de vijfde generatie (de elektromotor, transmissie en vermogenselektronica zijn gegroepeerd in een compacte behuizing) bij de achteras en een speciaal voor dit model ontwikkelde vermogensaccu met lithium-ion technologie levert de aandrijflijn een maximaal vermogen van 295 kW/401 pk. In de uitrol- en remfase fungeert de motor ook als generator, die energie terugvoert naar de accu.

Met waterstof kan snel worden bijgetankt.

De waterstof voor de brandstofcel wordt opgeslagen in twee 700 bar-tanks van met koolstofvezel versterkte kunststof (CFRP). Samen bevatten deze bijna zes kilogram waterstof, genoeg om de BMW iX5 Hydrogen een actieradius van 504 km volgens de WLTP-cyclus te geven. Het vullen van de waterstoftanks duurt slechts drie tot vier minuten, zodat de BMW iX5 Hydrogen ook over lange afstanden het rijplezier kan bieden waar BMW bekend om staat, met slechts enkele korte stops onderweg.

Benieuwd naar de BMW iX5?

BMW i7 M70 xDrive op het witte doek

Overzicht

Baanbrekende samenwerking: BMW Group en E.ON creëren ‘Connected Home Charging’, het eerste pan-Europese ecosysteem voor intelligent opladen thuis

HomeBMWNieuwsTestvloot BMW iX5 Hydrogen bereikt Nederland