Van Poelgeest
BMW maakt rijden geweldig

Elektriserende luxe: productiestart van de nieuwe BMW i7 in Dingolfing

Elektriserende luxe: productiestart van de nieuwe BMW i7 in Dingolfing

De eerste in serie geproduceerde exemplaren van de nieuwe BMW 7 Serie zijn vandaag van de productielijnen van BMW Group Plant Dingolfing gerold. In feite was het vandaag een dubbel debuut, want de nieuwe top-of-the-range BMW wordt niet alleen met uiterst efficiënte verbrandingsmotoren gefabriceerd, maar ook als de volledig elektrische BMW i7.

Meer dan € 300 miljoen geïnvesteerd in fabriek te Dingolfing
De BMW Groep investeerde meer dan € 300 miljoen om de autofabriek in Dingolfing klaar te maken voor de productie van de nieuwe BMW 7 Serie. De grootste Europese fabriek van BMW wordt steeds meer omgevormd tot een BMW iFACTORY die de ‘Lean. Green. Digital’ benadering toepast. Voor het eerst werkt de BMW Groep  met geautomatiseerde manoeuvres binnen de productieomgeving – en optimaliseert zo de assemblage en de uitgaande logistieke processen.

Lean. Flexibiliteit en invoering van slimme logistieke oplossingen
Het aspect ‘Lean’ wordt in de fabriek Dingolfing in hoge mate gerealiseerd door de flexibele indeling van de productiestructuren. Een ander voorbeeld van hoe digitalisering de efficiëntiedoelstellingen van Plant Dingolfing ondersteunt, is de uitgebreide uitrol van slimme logistieke oplossingen. Dingolfing is in dit opzicht de pionier van het bedrijf, die niet alleen geautomatiseerde vorkheftrucks in gebruik heeft, maar ook autonome sleeptreinen, geautomatiseerde logistieke oplossingen voor buitengebruik en slimme transportrobots (STRs) die onderdelen naar de productielijn vervoeren.

Green. Investeren in duurzame productie
Het aspect ‘Green’ wordt in de BMW iFACTORY en de duurzame productie in Dingolfing gerealiseerd door een reeks maatregelen. Daartoe behoren het inkopen van 100 procent groene energie, het hergebruiken van enkele honderden bestaande productierobots in de carrosserieafdeling, en het verminderen van het verbruik van grondstoffen in de spuiterij. Andere facetten van duurzame productie zijn energiezuinige systemen, verpakkingsplanning, verkeerslogistiek, recycling en waterbeheer. Het vervoer ter plaatse, bijvoorbeeld, gebeurt met elektrische vrachtwagens. Ook heeft Dingolfing momenteel een recyclingquotum van meer dan 90 procent en een nog hoger hergebruikquotum van meer dan 99 procent. In 2021 zal daardoor het totale restafval afnemen tot slechts 580 gram per geproduceerde auto. En wat water betreft, dekt Dingolfing momenteel 40 procent van zijn behoefte door uit eigen bron te putten, en helpt zo ook de drinkwatervoorraden van de streek in stand te houden.

Digital. Geautomatiseerde kwaliteitscontrole met camera’s met AI-technologie
Intelligente digitale oplossingen worden in de BMW Groep fabriek Dingolfing op alle productiegebieden gebruikt, maar vooral bij de assemblage van voertuigen – of het nu is voor virtuele training, slimme scanners, geautomatiseerde kwaliteitscontrole op basis van AI of geautomatiseerd rijden door zojuist gefabriceerde voertuigen.

Als het om AI gaat, speelt de BMW Groep een voortrekkersrol met het AIQX (Artificial Intelligence Quality Next) project, dat sensoren en AI gebruikt om kwaliteitsprocessen te automatiseren. Slimme camerasystemen en sensoren die in de productielijnen zijn ingebouwd, registreren met behulp van algoritmen en AI in real time gegevens voor evaluatie in de back-end. De feedback wordt dan rechtstreeks naar de werknemers op de lijn gestuurd, via hun slimme apparaten. AIQX kan gebruikt worden om varianten te bepalen, de volledigheid te verifiëren en eventuele anomalieën op te sporen die tijdens het passen kunnen zijn opgetreden. Het wordt momenteel gebruikt in 40 toepassingen bij de productie van de nieuwe BMW 7 Serie.

BMW M2 Coupé

Overzicht

Per BMW i7 naar de G7-top in Schloss Elmau

HomeBMWNieuwsElektriserende luxe: productiestart van de nieuwe BMW i7 in Dingolfing