Van Poelgeest
BMW maakt rijden geweldig

Julie Mehretu’s BMW Art Car beleeft wereldpremière in Centre Pompidou in Parijs

Julie Mehretu’s BMW Art Car beleeft wereldpremière in Centre Pompidou in Parijs.

De 20e BMW Art Car werd onlangs voor het eerst aan het grote publiek getoond in het Centre Pompidou in Parijs. Het ontwerp van de beroemde kunstenares Julie Mehretu uit New York transformeert de BMW M Hybrid V8 in een kunstwerk en zet een lange traditie van BMW Art Cars en hun band met de autosport voort. Slechts een paar weken na de wereldpremière in de Franse hoofdstad zal de nieuwste editie in de legendarische BMW Art Car-collectie deelnemen aan de 24 Uur van Le Mans.

De samenwerking tussen BMW en Julie Mehretu omvat ook een gezamenlijk engagement voor een reeks Pan-Afrikaanse Translocal Media Workshops voor filmmakers, die in 2025 en 2026 langs verschillende Afrikaanse steden zullen aandoen met uiteindelijk een grote tentoonstelling in het Zeitz Museum of Contemporary Art Africa in Kaapstad.

Ruimte, beweging en energie zijn altijd centrale motieven geweest in het werk van Julie Mehretu. Voor het ontwerp van de 20e BMW Art Car transformeerde ze voor het eerst een tweedimensionale afbeelding in een driedimensionale weergave, waarmee ze erin slaagde dynamiek vorm te geven. Julie Mehretu gebruikte het kleur- en vormvocabulaire van haar schilderij ‘Everywhen’ (2021 – 2023) als uitgangspunt voor haar ontwerp. Het werk is momenteel te zien op de grote overzichtstentoonstelling van de kunstenares in het Palazzo Grassi in Venetië en zal daarna deel gaan uitmaken van de permanente collectie van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York, waaraan het is geschonken.

Digitaal bewerkte foto’s.

De abstracte visuele vorm is het resultaat van digitaal bewerkte foto’s, die over elkaar heen zijn gelegd in verschillende lagen van puntrasters, neonkleurige sluiers en de zwarte markeringen die kenmerkend zijn voor het werk van Mehretu. “In de studio waar het model van de BMW M Hybrid V8 stond, zat ik voor het doek en dacht ik: “Wat zou er gebeuren als deze auto door dat schilderij heen lijkt te gaan en erdoor beïnvloed wordt?””, vertelt Julie Mehretu. “Het idee was om een remix te maken, een mash-up van het schilderij. Ik bleef het schilderij als het ware zien overvloeien in de auto.”

BMW Art Cars met Le Mans-geschiedenis komen samen tijdens het Concorso d’Eleganza.

De samensmelting van kunst en auto werd gerealiseerd met behulp van 3D-mapping, waarmee het motief werd overgebracht op de contouren van de racewagen. De fraai aangeklede BMW M Hybrid V8 gaat deelnemen aan de 24 Uur van Le Mans. BMW Motorsport-coureurs Sheldon van der Linde (Zuid-Afrika), Robin Frijns (Nederland) en René Rast (Duitsland) zullen op 15 juni met de 20e BMW Art Car met startnummer 20 de strijd aangaan op het Circuit de la Sarthe. Net als zij kijkt ook Julie Mehretu reikhalzend uit naar de race: “Ik heb de BMW M Hybrid V8 in Daytona in actie zien komen en dat was een geweldige ervaring. De ontwerpers, ingenieurs, aerodynamica-experts en andere creatieve geesten stellen alles in het werk om het uiterste uit deze racewagen te halen. Als hij het circuit op gaat, gaan er zoveel dromen in vervulling.”

Concorso d’Eleganza Villa d’Esta In de aanloop naar de racedag zal de BMW Art Car van Julie Mehretu zijn opwachting maken op het Concorso d’Eleganza in Villa d’Este aan het Comomeer, op weg naar Le Mans. Als onderdeel van de tentoonstelling voor historische auto’s die wordt georganiseerd door de BMW Group en het Grand Hotel Villa d’Este, zal Julie Mehretu zelf de 20e editie van de BMW Art Car Collection presenteren. Deze zal te zien zijn op het terrein van de Villa Erba, samen met de BMW Art Cars van Alexander Calder (1975), Frank Stella (1976), Roy Lichtenstein (1977), Andy Warhol (1979), Jenny Holzer (1999) en Jeff Koons (2010), die ook aan de start verschenen in Le Mans. Julie Mehretu zal het ontwerpproces achter de 20e BMW Art Car in een artist talk met Adrian van Hooydonk, hoofd BMW Group Design op zondag 26 mei 2024 nader toelichten.

BMW Concept Skytop: Een Elegante Exoot

Overzicht

GT World Challenge Europe: BMW M Team WRT wint in Misano – Valentino Rossi behaalt thuisoverwinning in Italië

HomeBMWNieuwsJulie Mehretu’s BMW Art Car beleeft wereldpremière in Centre Pompidou in Parijs