bmw-greybmw-i-greybmw-i-whitebmw-m-greybmw-m-whitebmw-whiteicon-aftersales-miniicon-aftersalesicon-arrow-left-miniicon-arrow-lefticon-arrow-right-miniicon-arrow-righticon-aticon-calculator-miniicon-calculatoricon-calendaricon-cars-miniicon-carsicon-checkicon-compareicon-crossicon-downloadIcon-elektricicon-facebookicon-fullscreenicon-gasolineicon-google-plusicon-gridicon-homeicon-infoicon-instagramicon-linkedinicon-listicon-mailicon-markericon-mobileicon-navigation-toggleicon-peopleicon-phone-miniicon-phoneicon-pinteresticon-printicon-recycleicon-searchicon-shareicon-star-filledicon-staricon-tickicon-toggleicon-whatsapp-filledicon-whatsappicon-wheelicon-xicon-youtubelogo-google-colorlogo-google-glogo-googleminitransmission
Van Poelgeest
BMW maakt rijden geweldig

Safe Drive Zones pilot van BMW maakt het verkeer in steden veiliger

Met behulp van in-car notificaties wordt in het kader van een unieke samenwerking tussen BMW en de stad Rotterdam onderzoek naar gedragsverandering, vooruitlopend op de invoer van een lagere maximumsnelheid in Nederland en een intelligente snelheidsassistentie.

De gemeente Rotterdam stelt alles in het werk om de stad veiliger, gezonder en leefbaarder te maken. Dat vereist een nieuwe visie op toekomstige mobiliteit, waarbij duurzaamheid, verkeersveiligheid, toegankelijkheid en doorstroming een belangrijke rol spelen. BMW en Rotterdam zijn in 2018 een samenwerking aangegaan om deze gezamenlijke ambities te realiseren.

Rotterdam streeft naar het verlagen van de maximumsnelheid naar 30 km/h voor een groot deel van de straten in de stad. Deze maatregel wordt in 2022 al doorgevoerd in 18 stadsstraten. De stad sorteert daarmee voor op een algehele snelheidsverlaging in het kader van een nieuwe landelijke wetgeving voor ‘gebiedsontsluitingswegen’. “Als G4, samen met Amsterdam, Den Haag en Utrecht, hebben we onlangs het kabinet in een brandbrief nog gevraagd de verlaging van de maximumsnelheid landelijk te regelen, omdat dit zal helpen het aantal verkeersslachtoffers fors te verminderen en steden leefbaarder te maken”, aldus Dorrith Dijkzeul, Strategisch Adviseur Mobiliteit bij de gemeente Rotterdam.

Safe Drive Zones pilot
De unieke samenwerking tussen BMW en de gemeente Rotterdam heeft tot een pilot geleid die naadloos aansluit op zowel de brandbrief als de aanpak van Rotterdam. “Meer dan 3 jaar geleden zijn we gestart met Electric City Drive in Rotterdam als voorloper van eDrive Zones, de standaard die we vandaag hebben om BMW plug-in hybrides automatisch over te laten schakelen naar volledig elektrische modus zodra ze de stad binnenrijden. Dat systeem is nu actief in 138 steden in Europa”, vertelt Marc Bras, manager Mobility Services bij BMW Group Nederland. Duurzame mobiliteit gaat echter niet alleen over schone lucht, zo stelt hij. Veiligheid is net zo belangrijk bij het realiseren van leefbare steden. “Op basis van dezelfde technologie draaien we nu ‘Safe Drive Zones’ waarin we onderzoeken of er bij bestuurders een verandering in hun rijgedrag optreedt wanneer zij worden gewaarschuwd voor gevaarlijke of drukke zones”, aldus Bas. “Denk aan straten rondom scholen of punten met een grote concentratie fietsers in het verkeer. De BMW herkent deze zones en toont op de centrale display op het dashboard een (snelheids)advies. Naast de potentie van grotere verkeersveiligheid zouden de meldingen kostbare aanpassingen van de fysieke verkeersborden en in de infrastructuur wellicht overbodig kunnen maken.”

Intelligente Snelheidsassistentie
De Safe Drive Zones anticiperen niet alleen op de invoer van vaste 30 km/h zones, maar ook op ‘Intelligente Snelheidsassistentie’ (ISA). Dit is een systeem dat ervoor zorgt dat de snelheid op bepaalde trajecten automatisch wordt begrensd met behulp van geofencing, waarbij GPS-coördinaten een virtueel gebied vormen dat door de auto wordt herkend. Vanaf juli 2022 dienen alle nieuwe auto’s in de Europese Unie te zijn voorzien van technologie die ISA ondersteunt. Of deze gebieden in Nederland daadwerkelijk worden ingevoerd, is nog niet vastgesteld.

BMW M GmbH gaat het jubileumjaar in met een nieuw verkooprecord

Overzicht

BMW opnieuw populairste premiummerk in Nederland

HomeBMWNieuwsSafe Drive Zones pilot van BMW maakt het verkeer in steden veiliger