Van Poelgeest
BMW maakt rijden geweldig

BMW en duurzaamheid

Duurzaam BMW.

BMW tilt duurzaamheid naar een hoger niveau. Het gaat verder voor hen dan strategieën en thema’s; ieder facet van het bedrijf wordt de komende jaren duurzamer. Van de gebruikte materialen en de recyclingmogelijkheden van BMW’s, tot het elektrificeren van nieuwe modellen en het klimaatneutraal maken van BMW-vestigingen zoals Van Poelgeest. Volgens de Dow Jones Sustainability Indices is BMW met duurzaamheid zelfs het leidende voorbeeld in de automotive sector!

Vanaf 2025 biedt BMW 25 verschillende elektrisch aangedreven modellen aan. Ook de ontwikkeling van waterstof-brandstofcelaandrijving wordt versneld. Ontdek wat BMW nog meer op duurzaam vlak doet.

Duurzaamheid BMW

BMW en de planeet.

Wereldwijd werkt BMW aan het duurzamer maken van zijn fabrieken. Al in 2001 ondertekende de fabrikant de ‘International Declaration on Cleaner Production’ van de Verenigde Naties, waarin ze beloofden om de impact op het milieu en de grondstoffen zo laag mogelijk te houden. Daaruit zijn diverse initiatieven in de productieketen gebloeid en er wordt ook veel milieubesparender gedacht over bijvoorbeeld de afvalverwerking en de bouw van nieuwe bedrijfspanden.

BMW heeft zichzelf voor de komende jaren de hoogste eisen voor duurzaamheid gesteld van alle automotive concerns.

De duurzame productie van uw BMW.

De fabrieken van BMW zijn nu al een lichtend voorbeeld van milieubesparende productie. Van het efficiënte gebruik van grondstoffen tot aan de lage CO2-emissies. Dit is duurzaam BMW de wereld rond.

Circulaire productie.

BMW wil zo verantwoord mogelijk omgaan met grondstoffen en heeft daarvoor vier principes van de circulaire economie opgesteld: Re:Think, Re:Duce, Re:Use, ReCycle. Er wordt niet alleen duurzaam gedacht over de productie, al het gebruik van grondstoffen wordt zo efficiënt mogelijk gemaakt, en of producten recyclebaar zijn is minstens zo belangrijk. BMW wil zijn modellen daarbij een steeds langere levenscyclus geven, wat winst is voor iedereen.

FSC gecertificeerd hout.

FSC gecertificeerd hout.

Het prachtige hout dat in veel BMW-interieurs verwerkt is, wordt zo duurzaam mogelijk gekocht door het Duitse concern. BMW doet aan verantwoorde bosbouw onder de strengste normen. Daarvoor werken ze samen met de Forest Stewardship Council (FSC).

KENAF

Kenaf.

Kenaf is een plant met sterke vezels. BMW gebruikt het steeds meer in auto’s omdat het milieubesparend is. Het interieur van de BMW i3 bestaat al voor 30% uit kenaf en behoort daarmee tot de milieuvriendelijkste interieurs op de markt.

Natuurlijk rubber

Natuurlijk rubber.

De naam zegt het al: natuurlijk rubber is aanzienlijk duurzamer voor het milieu dan synthetisch rubber gemaakt uit aardolie. Dat rubber is nog steeds de standaard maar BMW zet een trend door als eerste autofabrikant BMW’s met banden van duurzaam natuurrubber te leveren.

ECONYL

Econyl.

Een van de grootste overwinningen op het gebied van recycling is econyl. BMW kijkt constant naar recyclemogelijkheden voor zijn materialen. Zo is econyl een nylongaren dat wordt gewonnen uit nylonafval. Onder andere vloerbekleding en vloermatten maakt BMW met econyl.

Aluminium

Aluminium.

Na staal is aluminium het belangrijkste productiemateriaal voor BMW’s geworden. Een belangrijke stap want aluminium is niet alleen duurzaam maar ook heel erg recyclebaar. Aluminium recyclen kost bovendien 95% minder energie dan zijn eerste productie.

Visnetten

Visnetten.

Ook vissers helpen mee met nieuwe BMW’s bouwen. De fabrikant verzamelt afgedankte visnetten over de hele wereld omdat vanaf 2025 nieuwe auto’s met het gerecycled materiaal uitkomen. De visnetten belanden niet in de oceaan maar hun plastic recyclet BMW als sierdelen. Tot 30% van het materiaal komt straks van visnetten die niet de oceaan zullen vervuilen.

De duurzame BMW’s van nu en straks.

Nog nooit heeft BMW zoveel geïnnoveerd als nu. En alles staat in het teken van duurzame premium auto’s produceren, waarmee het milieu meer bespaard wordt. Dit zijn een aantal initiatieven waarmee BMW mobiliteit naar de toekomst brengt.

BMW iX.

De BMW iX is niet alleen een van de beste elektrische SUV’s op de markt, het is ook de meest duurzame. BMW heeft iedere stap van de productie zo milieubesparend mogelijk gemaakt. De BMW iX stoot daardoor in zijn gehele levenscyclus 45% minder broeikasgassen uit dan een zelfde soort SAV met dieselmotor.

Voor de BMW iX-productie worden dan ook 100% hernieuwbare energiebronnen gebruikt. Van groene stroom tot FSC gecertificeerd hout en recyclebare econyl onderdelen voor het interieur. De circulaire economie werkt perfect bij BMW want de iX is 100% recyclebaar.

Gerecyclede materialen

Gerecyclede materialen.

Een van de beste manieren om CO2-uitstoot terug te dringen is recycling. BMW zet daar alles op in en nu al gebruikt het concern 25% secundair staal voor sommige onderdelen en 20% secundaire thermoplasten. In 2030 wil BMW het merendeel van zijn automaterialen uit gerecyclede bronnen halen. Life Cycle Engineering noemen ze dit plan.

Afgedankte auto's

Afgedankte auto’s.

Iedereen weet dat BMW’s waardevast zijn, maar wist u ook dat dit voor recycling geldt? Weinig auto’s zijn zo geschikt voor recycling als een BMW. Het concern speelt hier op in door wereldwijd recycling van oude BMW’s mogelijk te maken. Er zijn 3.000 inzamelpunten over de aarde waar dealers en andere BMW-verkopers afgedankte auto’s kunnen brengen. In München is er zelfs het Recycling en Demontage Centrum, waar continu nieuwe recycleprocessen getest worden. Iedere BMW die zijn laatste rit heeft gereden, helpt daarom mee om de auto’s van de toekomst nog langer te laten rijden.

Gebruikte accucellen

Gebruikte accucellen.

Met het groeiende aantal elektrische BMW’s neemt de opslag van gebruikte accucellen ook toe. Voor accu’s die niet meer voor elektriciteitsopslag hergebruikt kunnen worden, werkt BMW aan een oplossing. Dat doet het concern samen met de Duitse recyclingspecialist Duesenfeld. Samen hebben ze bijna de perfecte recyclingsmethode ontwikkeld. Al 96% van de materialen in accucellen hergebruikt BMW, bijvoorbeeld grafiet en elektrolyten.

BMW People

People.

De mensen die BMW maken.

Net zo belangrijk als de auto’s en het milieu zijn de mensen die iedere dag BMW beter maken. Ook daar zet het concern zijn beste beentje voor, bijvoorbeeld door een groot aantal ontwikkelmogelijkheden aan te bieden. Medewerkers en leidinggevenden kunnen trainingen, presentaties en persoonlijk gesprekken aanvragen over tal van onderwerpen bij BMW. Duurzaamheid en het beter maken van de werkplek zijn er twee van.

Medewerkers kunnen zich ook individueel inzetten voor een duurzamere wereld. BMW werkt lokaal bijvoorbeeld aan onderwijs aan kinderen geven, over het milieu, hoe auto’s gemaakt worden en verkeersveiligheid. BMW-medewerkers kunnen zich hiervoor opgeven als vrijwilliger. Binnen de muren van BMW werkt het concern tevens aan maatschappelijke betrokkenheid. Doorstroomcursussen bieden stagiairs en medewerkers de kans om binnen BMW te groeien. Het bedrijf werkt bovendien samen met de United Nations Alliance of Civilisations (UNAOC) sinds 2011 en reikt regelmatig de Intercultural Innovation Award uit. BMW heeft medewerkers op alle continenten en de prijs is bestemd voor projecten

Duurzaamheidsnieuws van BMW.

Hieronder leest u de recentste nieuwsartikelen van BMW over de duurzaamheidsontwikkelingen van het bedrijf.

Loading …

HomeBMWBMW en duurzaamheid