Van Poelgeest
BMW maakt rijden geweldig

BMW 7 Serie rijdt autonoom door en rond de fabriek tijdens het productieproces

BMW 7 Serie rijdt autonoom door en rond de fabriek tijdens het productieproces

De BMW Group heeft een bijzonder project gelanceerd waarbij tijdens het productieproces auto’s autonoom door en rond de fabriek rijden. Het project Automated Driving In-Plant wordt gerealiseerd in samenwerking met twee startups. Het pilotprogramma met de nieuwe BMW 7 Serie wordt deze maand opgestart.

De BMW Groep start een uniek project waarbij auto’s in de fabrieken zullen manoeuvreren zonder dat een bestuurder nodig is. Het AFW-project (‘Automatisiertes Fahren im Werk’) komt tot stand in samenwerking met twee startups en zal de efficiëntie van de logistiek van nieuwe voertuigen in fabrieken en distributiecentra verbeteren.

Het doel van het AFW proefproject is dat voertuigen zich autonoom door logistieke ruimten en assemblage kunnen verplaatsen – veilig, efficiënt en zonder dat een chauffeur nodig is. Om dit mogelijk te maken, werkt de BMW Groep samen met Seoul Robotics uit Zuid-Korea en Embotech uit Zwitserland. Het nieuwe systeem wordt in juli 2022 in BMW Group-fabriek te Dingolfing gelanceerd en zal eerst worden getest op twee modellen waarin baanbrekende technologieën zijn verwerkt: de nieuwe BMW 7 Serie en de volledig elektrische BMW i7.

Geautomatiseerde manoeuvres van begin tot eind

AFW bouwt voort op twee sleuteltechnologieën: een sensorinfrastructuur om de lokalisatie van de voertuigen te ondersteunen en obstakels in de omgeving van de fabriek op te sporen, en een rijplanningssoftware die via mobiele communicatie gecontroleerde opdrachten aan de bestuurder loze voertuigen doorgeeft.

Aanvankelijk zullen de voertuigen zich alleen door de assemblagezone bewegen en dan naar de logistiek. Na de productielijn te hebben verlaten, zullen ze zichzelf naar een parkeerplaats rijden, klaar voor hun verdere reis per trein of vrachtwagen. In wezen kan de technologie gebruikt worden vanaf het moment dat de auto’s tijdens het productieproces in staat zijn zelfstandig te rijden. Met andere woorden, vanaf het moment dat de motor kan worden gestart.

BMW Startup Garage werft jonge bedrijven voor het project

De lidar detectiesoftware van Seoul Robotics maakt gebruik van statische bewakingssensoren om een digitale kopie van de omgeving te maken, met inbegrip van objectclassificatie en voertuiglokalisatie, terwijl de rijplanningssoftware van Embotech de bestuurder loze voertuigen stuurt, afremt, versnelt en parkeert. Routes worden in real-time berekend, en in plaats van dat ze getraind of geprogrammeerd moeten worden voor de actuele situatie, kan elke auto onafhankelijk op zijn omgeving reageren.

Het proefproject zal enkele maanden lopen. Later zal het verder worden uitgerold. Eerst voor andere modellen die in de fabriek te Dingolfing worden gebouwd en later ook in andere fabrieken.

Venture client-approach voedt de innovatiekracht bij de BMW Group Automated Driving In-Plant is een baanbrekend project in de auto-industrie en slechts één van de vele succesverhalen van de BMW Startup Garage. Het venture client-model is sinds 2015 in werking en behelst een samenwerking met startups om hun potentiële projecten te evalueren.

BMW M Motorsport keert terug naar Le Mans met de BMW M Hybrid V8: WEC-deelname vanaf 2024

Overzicht

Het hart van de BMW M Hybrid V8: P66/3 achtcilinder hybride turbomotor drijft het LMDh prototype aan

HomeBMWNieuwsBMW 7 Serie rijdt autonoom door en rond de fabriek tijdens het productieproces