bmw-greybmw-i-greybmw-i-whitebmw-m-greybmw-m-whitebmw-whiteicon-aftersales-miniicon-aftersalesicon-arrow-left-miniicon-arrow-lefticon-arrow-right-miniicon-arrow-righticon-aticon-calculator-miniicon-calculatoricon-calendaricon-cars-miniicon-carsicon-checkicon-compareicon-crossicon-downloadIcon-elektricicon-facebookicon-fullscreenicon-gasolineicon-google-plusicon-gridicon-homeicon-infoicon-instagramicon-linkedinicon-listicon-mailicon-markericon-mobileicon-navigation-toggleicon-peopleicon-phone-miniicon-phoneicon-pinteresticon-printicon-recycleicon-searchicon-shareicon-star-filledicon-staricon-tickicon-toggleicon-whatsapp-filledicon-whatsappicon-wheelicon-xicon-youtubelogo-google-colorlogo-google-glogo-googleminitransmission
Van Poelgeest
BMW maakt rijden geweldig

Uitbreiding van het portfolio: BMW Group neemt het merk ALPINA over

Uitbreiding van het portfolio: BMW Group neemt het merk ALPINA over

De toekomst van ALPINA merk op de lange termijn is veiliggesteld door deze overname, die het begin markeert een nieuw hoofdstuk voor ALPINA.

De BMW Group verwelkomt een nieuwe aanwinst in zijn portfolio, nu het merk ALPINA deel gaat uitmaken van de onderneming. De BMW Group verwerft de rechten op het merk ALPINA en brengt zo een nog grotere diversiteit in het eigen gamma luxe modellen. BMW AG en ALPINA Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG hebben een overeenkomst gesloten die de toekomst op lange termijn van het merk ALPINA alsmede die van Burkard Bovensiepen GmbH und Co. KG zekerstelt.

Voor de definitieve totstandkoming van de overeenkomst is nog wel de goedkeuring van de mededingsautoriteiten vereist. De langlopende samenwerkingsovereenkomst, die eind 2020 met nog eens vijf jaar werd verlengd, loopt af op 31 december 2025. Beide partijen hebben afgesproken geen financiële details bekend te maken. Er zullen geen aandelen in de onderneming worden verworven.

Gedurende een halve eeuw hebben BMW en de fabrikant van kleine series uit Buchloe, in de buurt van München, een nauwe samenwerking opgebouwd. De transformatie van de auto-industrie is echter een nieuwe fase ingegaan, en daarop moet worden geanticipeerd.

Overgang naar elektromobiliteit

De overgang naar elektromobiliteit en de wereldwijd toenemende regelgeving – met name op het gebied van emissiewetgeving, softwarekwalificatie en eisen aan rijassistentie- en controlesystemen – leiden tot duidelijk hogere risico’s voor fabrikanten van kleine series. Het management van ALPINA Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG reageert hierop met een strategische herschikking die de levensvatbaarheid van de activiteiten in Buchloe op lange termijn veilig zal stellen.

De samenwerking wordt voortgezet – maar in een andere vorm: het bedrijf dat eigendom is van de familie Bovensiepen zal tot eind 2025 zijn technische expertise blijven inzetten voor de ontwikkeling, productie en verkoop van BMW ALPINA modellen binnen de bestaande samenwerking. Dit betekent dat basismodellen van BMW door het ALPINA team ingrijpend worden gemodificeerd – onder andere met betrekking tot de motor en de transmissie, maar ook het onderstel, de aerodynamica en de interieuruitrusting. De BMW ALPINA modellen worden voor gemonteerd op BMW productielijnen voordat de eindmontage van de auto’s plaatsvindt in werkplaatsen in Buchloe, waar ook individuele interieurs worden gebouwd volgens de specificaties van de klant.

Meer ontwikkelingswerk

De service-, onderdelen- en accessoireactiviteiten voor de huidige en oudere BMW ALPINA modellen zullen op lange termijn op de locatie in Buchloe worden voortgezet. De bestaande aftersales-samenwerking blijft ongewijzigd. In het kader van een strategische samenwerking tussen beide ondernemingen zullen de bestaande ontwikkelingsactiviteiten voor BMW vanuit Buchloe verder worden uitgebreid. Het wijnbedrijf, dat ook deel uitmaakt van het familiebedrijf, zal intact blijven. 

BMW iX5 Hydrogen ondergaat laatste wintertests in de buurt van de poolcirkel

Overzicht

WE ARE M – BMW M viert 50e verjaardag

HomeBMWNieuwsUitbreiding van het portfolio: BMW Group neemt het merk ALPINA over