Van Poelgeest
BMW maakt rijden geweldig

BMW opent unieke testfaciliteit voor verlichting

BMW opent unieke testfaciliteit voor verlichting.

Maar liefst 132 meter lang en 22 meter breed meet het nieuwe testcentrum voor verlichting van BMW. Niet minder dan 3.000 m2 heeft men ter beschikking om alle aspecten van voertuigverlichting uitgebreid te testen. Hiermee heeft BMW één van de meest geavanceerde faciliteiten ter wereld op dit gebied.

De nieuwe testfaciliteit, genaamd BMW Light Channel Next, is speciaal voor het testen van koplampen en exterieurverlichting van nieuwe modellen. In de grote hal kunnen ontwerpers en technici tot in het kleinste detail de meest uiteenlopende scenario’s simuleren op echte auto’s. Dankzij verschillende ondergronden en de mogelijkheid om elke conditie in daglicht of nacht te reproduceren kan getest worden onder zeer realistische omstandigheden.

Veiligheid en esthetiek.

Voor BMW is verlichting erg belangrijk. Goede verlichting verhoogt de veiligheid, en niet alleen voor de omgeving. Ook voor de bestuurder is goede verlichting belangrijk om scherm en geconcentreerd te blijven. Daarnaast is de esthetiek van verlichting erg belangrijk voor de BMW Group. De unieke ontwerpen van de daytime running lights dragen bij aan het unieke ontwerp van BMW’s. Maar denk ook aan de bijzondere achterlichten van MINI’s en de verlichte nieren van opkomende modellen.

Simulaties in computers, geholpen door virtual en mixed reality, vormen een goede basis voor het testen van verlichting, maar ook computers hebben hun limieten. Het kunnen testen in het echt geeft BMW een unieke voorsprong. Dit maakt nog meer innovatieve ontwerpen mogelijk, waardoor BMW’s in de toekomst nog veiliger en unieker kunnen worden.

Geavanceerd.

De nieuwe testfaciliteit is gevestigd in een voormalige opslag van onderdelen in Unterschleißheim, vlakbij het Research & Innovation Centre van BMW in München. Maar liefst drie jaar duurde de verbouwing tot de meest moderne faciliteit in zijn soort. De muren zijn voorzien van speciale licht-absorberende matzwarte verf, waardoor er geen licht reflecteert. De enige reflectie komt van de ondergrond.

Om zoveel mogelijk realistische scenario’s te kunnen testen, is de vloer voorzien van vier verschillende ondergronden. Zo is er asfalt, dat door kunstmatig slijtage meer op een echte weg lijkt. Ook zijn er klinkers en een speciale betoncoating die veel gebruikt wordt in parkeergarages. Als laatste is er een gelakte houten vloer zoals deze op beurzen gebruikt wordt, zodat ook de presentatie hier getest kan worden.

Met een groot paneel van 18 bij 3 meter kan precies gemeten worden hoe licht verstrooit in de ruimte. Dit maakt precieze afstelling van de verlichting mogelijk. Ook is er een muur met verlichting, die alle typen daglicht kan simuleren. Hiermee kunnen technici precies zien hoe zichtbaar bijvoorbeeld richtingaanwijzers zijn in alle soorten licht. Dankzij een speciale constructie kunnen auto’s precies in de lengterichting van de ruimte geplaatst worden, wat een heleboel gemanoeuvreer bespaart.

De nieuwe Light Channel Next faciliteit van BMW is per direct in gebruik. Liefkozend noemt men het gebouw ‘het grootste onderzoeksinstrument dat BMW heeft’. Dankzij de vele realistische testmogelijkheden kan BMW nog betere kwaliteit leveren aan klanten, en tegelijkertijd het werk van talloze technici aanzienlijk simpeler maken. Zo bespaart BMW aanzienlijk in de kosten terwijl de ontwikkeling van de auto’s alleen maar verbetert.

Nieuw: 2023 BMW Concept Touring Coupé

Overzicht

BMW i7 M70 xDrive op het witte doek

HomeBMWNieuwsBMW opent unieke testfaciliteit voor verlichting