Van Poelgeest
BMW maakt rijden geweldig

De BMW i Vision Circular: EV voor het jaar 2040

Een bijzonder aanwezige tijdens de beurs IAA Mobility is de i Vision Circular van BMW. Dit model is volledig ontworpen volgens de principes van een kringloop- of circulaire economie. De vierzits BMW i Vision Circular geeft een voorproefje van een compacte, volledig elektrische BMW voor het jaar 2040, die geheel op duurzaamheid, sportiviteit en luxe is gericht.

Het doel: uitsluitend gebruik van gerecyclede materialen met 100% recyclebaarheid. Zelfs de vastestof-accu in de BMW i Vision Circular is 100% recyclebaar en wordt bijna uitsluitend gefabriceerd met materialen die eerder gebruikt zijn. Daar komt bij dat deze accu een veel hogere energiedichtheid biedt.

Al met al een auto die aan het eind van zijn levensloop goed te recyclen is, met een betere accu en een aanzienlijk gereduceerd gebruik van de meest waardevolle hulpbronnen op aarde.

Demontage van de BMW i Vision Circular

Bij de ontwikkeling is de focus gelegd op de latere demontage van het model. De snelsluiting voor de wielen, de stoelen en het dashboard, en een koord in de achterbank demonstreren de eenvoudige demontagemogelijkheid op een fraaie wijze. ‘Joyful Fusion’, wordt dit genoemd. Het Circular Design geeft de BMW i Vision Circular een opvallend en aantrekkelijk uiterlijk. Het model laat zien dat een hoog duurzaamheidsniveau perfect samen kan gaan met een luxe, sportieve uitstraling.

Digitale nieren op de BMW i Vision Circular

Aan de voorkant valt de nieuwe wijze op waarom de BMW nieren en koplampen zijn vormgegeven: als digitaal oppervlak. Een voorbeeld van de focus op duurzaamheid is het logo op de voorzijde, dat geen aparte badge is, maar in de voorzijde is gegraveerd. De licht goudkleurige oppervlakken van de BMW i Vision Circular zijn niet gespoten, maar gemaakt van geanodiseerd gerecycled aluminium. Het frame aan de achterzijde van de auto vormt een samenspel van blauw-paarse oppervlakken, dat is gecreëerd door het verhittingsproces dat is toegepast bij de productie van het staal.

Een BMW van andere proporties

De strakke designtaal zorgt voor proporties die geheel nieuw zijn voor BMW. De BMW i Vision Circular vormt van voor- tot achteras één geheel. De elektrische aandrijflijn zorgt ervoor dat het interieur net zo ruim is als dat van een veel groter model, maar dan op het oppervlak van een compacte BMW.

Nieuwe verbindingstechnieken in de BMW

Het interieur van de BMW i Vision Circular laat zien wat er in de toekomst mogelijk is op het gebied van circulariteit en een doelbewuste selectie van materialen. Zogeheten monomaterialen en slimme nieuwe verbindingstechnieken, die het gebruik van lijm overbodig maken, zorgen ervoor dat de componenten zeer geschikt zijn voor demontage en sortering aan het einde van de levenscyclus. Het interieur oogt licht en uitnodigend, met een royaal gevoel van ruimte. Het glazen dak met een ver naar achter geplaatste rand van de voorruit geeft de inzittenden het gevoel in de open lucht te zitten. De twee loungestoelen met geïntegreerde hoofdsteun zorgen voor een exclusieve BMW ambiance.Nieuwe BMW i3-variant, intelligent accumanagement voor de BMW iX3 en uitgebreide My BMW App

Overzicht

Omvangrijke update voor elektrische iX3

HomeBMWNieuwsDe BMW i Vision Circular: EV voor het jaar 2040