Van Poelgeest
BMW maakt rijden geweldig

Duurzaam geproduceerde banden voor BMW X5 Plug-in Hybride

BMW Group is de eerste autofabrikant die een model op nieuwe duurzame banden zet. Pirelli is verantwoordelijk voor de betreffende 22 inch band, die gemaakt wordt met FSC-gecertificeerd natuurrubber en rayon. Rayon is een houtachtig materiaal dat de banden extra stevigheid geeft. Vanaf augustus 2021 levert BMW de banden onder de BMW X5 xDrive45e Plug-in-Hybrid. BMW zet hiermee een belangrijke stap in verduurzaming.

BMW X5 rolt van de band met duurzame band

Pirelli heeft als eerste bandenfabrikant het FSC-label gekregen met de 22 inch P ZERO-band. Pirelli paste zijn Amerikaanse fabriek aan om voor het certificaat in aanmerking te komen. Vanuit Rome (Georgia – Amerika) gaan de banden op transport naar BMW Group Fabriek Spartanburg (ook Amerika), 370 kilometer verderop. Hier monteren de fabrieksmedewerkers de duurzame banden standaard op de BMW X5 Plug-in-Hybrid.

Van begin tot eind

“Duurzame mobiliteit begint met grondstoffen,” zegt Giovanni Tronchetti Provera, Pirelli’s Senior Vice President voor Duurzaamheid en Toekomstige Mobiliteit. “de eerste FSC-gecertificeerde band ter wereld bewijst het constante bijschaven aan innovatieve materialen en steeds geavanceerdere productieprocessen. We blijven investeren in duurzame groei voor onze planeet, in het besef dat dit ook essentieel is voor de toekomst van onze bedrijven. ”

BMW wil de volledige levenscyclus van haar producten verduurzamen. Van begin tot eind. Voor de BMW X5 xDrive45e is de CO2-certificering helemaal rond. Van grondstof via productie naar de gebruiksfase, en tot slot de recycling. Als de bestuurder de BMW X5 xDrive45e in de gebruikersfase oplaadt met de gemiddelde Europese elektriciteitsmix, dan levert dit een voordeel van 40 procent op, ten opzichte van de BMW X5 xDrive40i. Laadt de bestuurder op met groene stroom, dan is het voordeel ongeveer 70 procent.

Moeilijk te controleren productieketen

BMW wil de totale productieketen verduurzamen, maar dat is niet zo makkelijk. Miljoenen kleine rubberboerderijen zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 80% van de wereldwijde rubberteelt. De meeste rubberfarms staan in tropische gebieden en de omstandigheden van de boeren zijn erg uiteenlopend. Omdat er zoveel rubberboeren zijn, is het moeilijk om tot één wereldwijde overeenkomst te komen voor duurzame productie. Natuurrubber is het hoofdbestanddeel van allerlei producten voor dagelijks gebruik, maar het grootste deel van de grondstof verdwijnt in de bandenproductie. De elasticiteit en stevigheid van natuurrubber is essentieel voor de autoband: momenteel is de grondstof onvervangbaar.

Strenge eisen FSC-label

De rubberplantages moeten aan strikte voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een duurzaamheidscertificaat. Dat gebeurt volgens de standaarden van de onafhankelijke Forest Stewardship Council (FSC). Het FSC-keuringslabel is wereldwijd erkend en wordt gebruikt om milieuvriendelijke en sociaaleconomische productie te garanderen.

Samenwerking BMW en FSC

BMW werkte al eerder samen met de Forest Stewardship Council. Onder andere de BMW i3 en iX zijn voorzien van FSC-gecertificeerde materialen in het interieur. “Als premiumfabrikant streven we ernaar om voorop te lopen op het gebied van duurzaamheid”, aldus dr. Andreas Wendt, lid van de

raad van bestuur van BMW AG, verantwoordelijk voor het inkoop- en leveranciersnetwerk. “Het gebruik van banden van gecertificeerd natuurrubber is een baanbrekende prestatie voor onze branche.”

Global Platform for Sustainable Natural Rubber

Vanaf 2019 heeft de BMW Group de krachten gebundeld met bekende bandenfabrikanten, ngo’s, rubberproducenten en consumenten, om het Global Platform for Sustainable Natural Rubber (GPSNR) op te zetten. Ook de eerdergenoemde kleine boeren zijn hierin vertegenwoordigd. De GPSNR zet zich in voor het verbeteren van de sociale en ecologische omstandigheden voor de rubberteelt. Het implementeert ook maatregelen om ontbossing te stoppen en de toeleveringsketens transparanter te maken.

Met het GPSNR, de samenwerkingen met FSC en de strikte productievoorwaarden, bewijst BMW dat de grote autofabrikant niet alleen bewust is van klimaatverandering; de BMW Groep neemt ook de verantwoordelijkheid om er iets aan te doen.

BMW M4 Tech Talk: de motor van de BMW M4 Competition en M4 GT3

Overzicht

Rijgeluid elektrische BMW-modellen ontwikkeld in samenwerking met Hans Zimmer

HomeBMWNieuwsDuurzaam geproduceerde banden voor BMW X5 Plug-in Hybride