Van Poelgeest
BMW maakt rijden geweldig

Rijgeluid elektrische BMW-modellen ontwikkeld in samenwerking met Hans Zimmer

Hans Zimmer werkt samen met BMW om rijgeluiden voor nieuwe elektrische BMW’s te produceren. Hij zal voor BMW IconicSounds Electric onder andere verantwoordelijk zijn voor het geluid van de BMW i4, i4 M Sport-specificatie en BMW iX.

De toekomst van rijplezier is elektrisch en zonder lokale CO2-uitstoot. Daarbij horen natuurlijk de sportieve rijeigenschappen van BMW, die ook goed samen gaan met elektrisch rijden. Toch mist er dan nog iets: volgens BMW is ultiem rijplezier pas compleet als er ook een geluidservaring is.

Geluid draagt bij aan de rijervaring

Daarom is er de afdeling BMW IconicSounds Electric: die afdeling ontwikkelt alle geluiden voor half of volledig elektrische BMW’s. Renzo Vitale, Creative Director Sound bij de BMW Groep, is een samenwerking aangegaan met Hans Zimmer, een wereldbekende componist en curator. Samen hebben zij onmiskenbaar palet van geluiden ontwikkeld, specifiek voor elektrische BMW M voertuigen. “Elke BMW heeft zijn eigen karakter, wat gereflecteerd wordt in het geluid dat de auto maakt,” zegt Zimmer. “Dus voor de elektrisch aangedreven BMW M-modellen hebben we een rijgeluid geproduceerd dat de emotionele rijervaring accentueert. We zorgen er met de geluidsontwikkeling voor dat de prestaties met grotere intensiteit voelbaar zijn.

Hans Zimmer en BMW werken samen

Hans Zimmer raakte al eerder betrokken bij de ontwikkeling van BMW’s geluiden voor elektrische auto’s. Hij was bijvoorbeeld ook al verantwoordelijk voor het start- en stopgeluid van eerder uitgebrachte elektrische BMW’s. Nu gaat het nog een stapje verder, omdat BMW nu ook Zimmers hulp vraagt bij de actieve rijgeluiden. Het gaat daarbij om de iX en de i4, inclusief een uniek geluid voor de M-specificatie van de BMW i4.

Elke rijmodus een eigen geluid

De geluiden zullen in elke rijmodus anders zijn. Met de komst van elektrische auto’s wordt het voor bestuurders makkelijker om rijgeluiden naar wens aan te passen. Voor een sportiever geluid zijn geen aftermarket onderdelen meer nodig: een druk op de drivemode-knop is genoeg om de auto in de Sportstand te zetten, waarmee hij het verschil kan maken. In de Sportstand klinkt de auto over het algemeen krachtiger en dominant. Het geluid reageert direct op de handelingen van de bestuurder. Alleen in de Eco Pro-modus is de geluidservaring tot niets gereduceerd. De stilte moet er dan voor zorgen dat de bestuurder een ultra-efficiënte rijstijl aanneemt.

Daarnaast passen de geluiden zich aan aan het rijgedrag van de bestuurder: in Comfortmodus klinkt de i4 bijvoorbeeld aangenaam rustig. Maar zodra het pedaal diep ingetrapt wordt, reageert het geluidssysteem met een dieper geluid, naarmate de snelheid toeneemt.

Extra sportieve ervaring in het M-model

De M-Sportversie van de i4 krijgt een uniek eigen geluid. Hierbij zijn de rijgeluiden voorzien van extra energie. Het verschil tussen de Comfort- en Sportmodus is net een stapje groter. Ondanks dat er minder bewegende onderdelen in een elektrische auto zitten, wordt er in de BMW i4 M een meer mechanisch geluid nagebootst, omdat de bestuurder zich beter in die vertrouwde geluiden kan herkennen. BMW vindt dat en M-model altijd een speciaal gevoel moet geven. “Wanneer je het gaspedaal van een M-model intrapt, krijg je ineens kippenvel over je hele lichaam,” zegt geluidsontwerper Renzo Vitale. “Wij hebben dit gevoel vertaald naar een rijgeluid dat een fusie van superieure kracht en energiestroom uitdrukt.”

Hoe kan ik het geluidenpakket krijgen?

De nieuwe rijgeluiden die in samenwerking met Hans Zimmer geproduceerd zijn, komen in 2022 beschikbaar in de BMW i4 en iX. IconicSounds Electric zit standaard in de iX en komt als optie beschikbaar in de i4. In eerder gebouwde auto’s zullen de nieuwe geluiden te downloaden zijn via een Remote Software Upgrade, als de klant dat wil. Het nieuwe geluidenpakket omvat andere geluidseffecten bij het ready-to-drive start- en stopgeluid én nieuwe geluiden tijdens het rijden zelf.

Duurzaam geproduceerde banden voor BMW X5 Plug-in Hybride

Overzicht

Ontwikkeling van de nieuwe BMW 2 Serie Coupé bijna afgerond

HomeBMWNieuwsRijgeluid elektrische BMW-modellen ontwikkeld in samenwerking met Hans Zimmer