Van Poelgeest
BMW maakt rijden geweldig

ES DEVLINS NIEUWE MULTIMEDIAWERK SURFACING IN OPDRACHT VAN BMW ONTHULD TIJDENS ART BASEL 2024.

ES DEVLINS NIEUWE MULTIMEDIAWERK SURFACING IN OPDRACHT VAN BMW ONTHULD TIJDENS ART BASEL 2024.

Waterstof als duurzame bron van energie en beweging is het centrale thema van BMW’s deelname aan de beurs Art Basel in de Zwitserse stad. BMW, dat al 20 jaar partner is van Art Basel, heeft de Londense kunstenaar Es Devlin opdracht gegeven om een serie multimediawerken te maken die op 10 juni worden onthuld. In Hal 1.1 van de kunstbeurs heeft Devlin een stand ingericht met vier werken.

Devlin presenteert de volgende vier werken aan de bezoekers: Surfacing (2024), Surfacing II (2024), Mask (2018) en Mask in Motion (2018). Ook presenteren Devlin en BMW een serie mobiele geluidsinstallaties in een proefvloot die bestaat uit enkele exemplaren van de waterstofauto BMW iX5 die zijn omhuld met prints van Devlins collageschilderijen. Passagiers worden uitgenodigd om mee te luisteren naar het gesprek van de kunstenaar met ingenieurs van BMW over de mogelijkheden van waterstof.

DE BMW IX5 HYDROGEN: PIONIER EN WEGBEREIDER VAN BMW’S TECHNOLOGISCHE EXPERTISE.

Als veelzijdige energiebron zal waterstof een sleutelrol spelen in de energietransitie en daarmee in de bescherming van het klimaat. De BMW iX5 Hydrogen combineert de voordelen van lokaal emissievrije elektrische aandrijving met het rijplezier dat kenmerkend is voor het merk. Een ander voordeel: het snelle en ongecompliceerde tankproces. Het bedrijf test de auto met waterstof-brandstofceltechnologie momenteel in geselecteerde landen onder alledaagse omstandigheden. De wereldtournee van de proefvloot zal nu een stop maken bij Art Basel 2024, waar de innovatieve waterstofvoertuigen beschikbaar zullen zijn als pendeldienst.

Voor BMW Group is het proefproject een uitdrukking van de open technologische benadering van de mobiliteit van morgen. De waterstof-brandstofceltechnologie vormt een aanvulling op batterij-elektrische aandrijfsystemen.

BRANDSTOFCELLEN.

De aandrijflijn van het op basis van de BMW X5 ontwikkelde voertuig bestaat uit een innovatieve combinatie van brandstofcellen met een totaal vermogen van 125 kW/170 pk, die energie uit gasvormig waterstof gebruikt om samen met een speciaal ontwikkelde accu een elektromotor uit het Gen 5-programma van de BMW Group aan te drijven. Dit levert een maximaal systeemvermogen van 285 kW/401 pk op. De waterstoftanks van de BMW iX5 Hydrogen kunnen binnen drie tot vier minuten worden bijgetankt en maken een actieradius mogelijk van 504 kilometer volgens de WLTP testcyclus.

BLAUWWITTE COLLAGE.

De buitenkant van de BMW iX5 Hydrogen is omhuld met een blauwwitte collage waarin Devlin schilderijen en teksten heeft verwerkt die zijn gemaakt als reactie op de prenten en literatuur die als tiener op haar boekenplanken waren te vinden. Geschilderde gebaren die de houtsnede ‘The Great Wave off Kanagawa’ uit 1831 van de Japanse kunstenaar Katsushika Hokusai weerspiegelen, worden over handgeschreven fragmenten van de langste zin over water uit James Joyces baanbrekende roman ‘Ulysses’ heen gelegd. Onder de collage liggen fragmenten uit publicaties van BMW Group over waterstof-brandstofceltechnologie.

24 Uur van Le Mans: BMW M Motorsport keert na 25 jaar terug naar de topklasse met de BMW M Hybrid V8

Overzicht

DTM Zandvoort: Marco Wittmann wint na dramatische comeback.

HomeBMWNieuwsES DEVLINS NIEUWE MULTIMEDIAWERK SURFACING IN OPDRACHT VAN BMW ONTHULD TIJDENS ART BASEL 2024.