Van Poelgeest
BMW maakt rijden geweldig

Het unieke geluid van de BMW i4

De BMW Concept i4 is nu wereldwijd gepresenteerd. En alhoewel het hier een concept car betreft, weten we al wel zeker dat hier productieversie van komt. In 2021 komt er dus een elektrische BMW i4 op de markt! Maar hoe gaat hij klinken?

Buiten het feit dat de BMW i4 volledig elektrisch is en qua prestaties nieuwe standaarden neerzet, heeft hij ook een andere unieke eigenschap die niet eerder op een auto te vinden was. Dat is namelijk een uniek geluid. “Maar een elektrische auto produceert toch helemaal geen geluid?” hoor ik u denken, en dat is waar. Een elektrische auto heeft geen motorgeluid, vanwege het ontbreken van een brandstofmotor.

Maar wat dacht u van de bevestiging van het indrukken van de startknop? Of het rijden in verschillende rij-modi Core of Sport? Of het openen van de deur dat begeleid wordt door een bepaalde toon? Omdat BMW elk element van een auto erg belangrijk vindt, is het “geluid” van de i4 daadwerkelijk een agendapunt geweest bij de ontwikkeling van dit model.

Hulp van een componist
BMW heeft hiervoor de hulp ingeschakeld van niet de minste, namelijk Hans Zimmer. Hans Zimmer is een wereldberoemde componist en voornamelijk bekend geworden door zijn filmmuziek van onder andere Pearl Harbor, Pirates of the Carribbean, The Da Vinci Code, maar ook van bijvoorbeeld The Lion King, waarmee hij een Oscar won.

Uitgestrekte en intense tonen
Juist bij een elektrische auto is het geluid heel belangrijk, vanwege het ontbreken van motorgeluid. Van BMW bent u bijvoorbeeld al gewend, dat het afrolgeluid van banden tot een minimum beperkt wordt en dat u onder andere daarom ten volle kunt genieten van de auto.

Het geluid van het inschakelen, de elektromotor of een andere rij-modi is dan belangrijker dan in eerste instantie gedacht.

  • Bij de rij-modus “Core” geeft de BMW i4 (met behulp van Hans Zimmer) een meer uitgestrekt geluid
  • Bij de “Sport”-stand zijn er intensere tonen

De door Hans Zimmer geproduceerde geluiden zullen voortaan in alle nieuwe elektrische BMW’s te horen zijn. Omdat u een gevoel te geven wat u qua geluid kunt verwachten, kunt u bijgevoegde video bekijken… ‘pardon’ beluisteren.

BMW PHEV’s rijden automatisch elektrisch bij binnenrijden grote stad

Overzicht

De BMW i4 onthulling

HomeBMWNieuwsHet unieke geluid van de BMW i4