Van Poelgeest
BMW maakt rijden geweldig

Inwoners Straßkirchen voor de vestiging van BMW Group

Ja tegen BMW: Inwoners Straßkirchen stemmen met grote meerderheid voor nieuwe assemblagelocatie voor hoogvoltage-batterijen

De voorlopige uitslag van het referendum in Straßkirchen is binnen: een duidelijke meerderheid van de inwoners van de Duitse plaats heeft voor de bouw van de nieuwe vestiging van BMW Group gestemd. Met meer dan 75 procent van de stemmen was de motie ‘Ja tegen een BMW-assemblagefabriek voor hoogvoltage-batterijen’ van de gemeenteraad succesvol. Ongeveer 77 procent van de burgers stemde.

De volgende stap op weg naar de bouw van de fabriek vindt al in oktober plaats. Het lokale ruimtelijke ordeningsproces voorziet in een tweede ronde van openbare raadpleging over het bouwproject, waar de BMW Group ook de vele expertadviezen zal presenteren die het bedrijf heeft vergaard over de gevolgen van de ontwikkeling van de locatie.

Na voltooiing van de eerste bouwfase is de BMW Group van plan om ongeveer 1.600 mensen in dienst te nemen op de toekomstige productielocatie. Ongeveer 70 procent zal afkomstig zijn van bestaande BMW Group-locaties; deze werknemers kunnen hun knowhow delen tijdens de bouw van de nieuwe locatie. Ongeveer 7.500 werknemers van BMW Group wonen al binnen een straal van 20 kilometer van de geplande locatie. In samenwerking met de fabriek te Dingolfing zal de BMW Group ook ongeveer 50 stageplaatsen aanbieden op de geplande locatie.

Duidelijke criteria voor locatiekeuze

Alleen al in Beieren heeft de BMW Group samen met ‘Invest in Bavaria’, het agentschap voor de bevordering van het bedrijfsleven in de deelstaat Beieren, in totaal 20 potentiële locaties beoordeeld op basis van tal van criteria. Van deze kandidaten kregen de gemeenten Straßkirchen en Irlbach in een proces dat uit meerdere fases bestond de voorkeur boven andere beschikbare locaties. De doorslaggevende criteria waren onder andere de nabijheid van de Beierse autofabrieken van de BMW Group, de uitsluiting van natuurgebieden, waterbeschermingsgebieden en bossen, de grootte en vorm van het perceel in combinatie met een vlakke topografie en het feit dat er al enkele duizenden werknemers in de directe omgeving van de locatie wonen. Na zorgvuldige afweging werd de mogelijkheid om de assemblage van batterijen te integreren in bestaande fabrieksterreinen uitgesloten, vanwege een gebrek aan voldoende ruimte voor de vereiste omvang van deze productielocatie.

In februari 2023 kocht de BMW Group een perceel van 105 hectare in de gemeenten Straßkirchen en Irlbach. Het bedrijf beschikt ook over aankooprechten voor circa 29 extra hectare aangrenzend land.

Nauwe banden tussen batterijfabriek en autoproductie

In overeenstemming met het ‘lokaal voor lokaal’-principe, vestigt de BMW Group zijn assemblagefabrieken voor hoogvoltage-batterijen wereldwijd zo dicht mogelijk bij zijn autofabrieken. Productiefaciliteiten voor de hoogvoltage-batterijen van de zesde generatie van de BMW Group worden momenteel gebouwd in Debrecen (Hongarije), in het Amerikaanse Woodruff (in de buurt van Spartanburg), San Luis Potosí (Mexico) en Shenyang (China). Deze aanpak waarborgt de productie, zelfs bij onvoorziene politieke en economische ontwikkelingen. Het zal ook bestaande locaties versterken, banen beschermen en nieuwe banen creëren. Door de korte afstanden wordt ook de CO2-voetafdruk van de autoproductie verkleind.

BMW iX1 is ‘Beste Nieuwkomer’ in ‘Zakenauto van het Jaar-verkiezing’

Overzicht

DTM: René Rast viert zijn eerste overwinning als BMW M fabrieksrijder

HomeBMWNieuwsInwoners Straßkirchen voor de vestiging van BMW Group