bmw-greybmw-i-greybmw-i-whitebmw-m-greybmw-m-whitebmw-whiteicon-aftersales-miniicon-aftersalesicon-arrow-left-miniicon-arrow-lefticon-arrow-right-miniicon-arrow-righticon-aticon-calculator-miniicon-calculatoricon-calendaricon-cars-miniicon-carsicon-checkicon-compareicon-crossicon-downloadIcon-elektricicon-facebookicon-fullscreenicon-gasolineicon-google-plusicon-gridicon-homeicon-infoicon-instagramicon-linkedinicon-listicon-mailicon-markericon-mobileicon-navigation-toggleicon-peopleicon-phone-miniicon-phoneicon-pinteresticon-printicon-recycleicon-searchicon-shareicon-star-filledicon-staricon-tickicon-toggleicon-whatsapp-filledicon-whatsappicon-wheelicon-xicon-youtubelogo-google-colorlogo-google-glogo-googleminitransmission
Van Poelgeest
BMW maakt rijden geweldig

Kunst ontmoet innovatie: de BMW i5 Flow NOSTOKANA

Kunst ontmoet innovatie: de BMW i5 Flow NOSTOKANA

De BMW Group presenteert een samensmelting van kunst en innovatie tijdens de kunstbeurs Frieze Los Angeles in de vorm van de BMW i5 Flow NOSTOKANA.  De unieke auto combineert door BMW ontwikkelde technologie voor kleurverandering met de artistieke taal van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Esther Mahlangu. Het designerstuk, met delen van aangehechte folie die elektronisch kunnen worden geanimeerd, belichaamt de nieuwste ontwikkeling in kleurveranderende technologie voor voertuigoppervlakken in samenwerking met E Ink.

De BMW i5 Flow NOSTOKANA maakt zijn werelddebuut tijdens de opening van de beurs op 29 februari. Het eigentijdse eerbetoon doet denken aan de BMW Art Car die Mahlangu in 1991 ontwierp. “De BMW i5 Flow NOSTOKANA eert de geschiedenis van het merk BMW en zet het verhaal van onze wereldwijde culturele betrokkenheid op een unieke manier voort. Deze auto combineert kunst en design door middel van vooruitstrevende technologie. Zo wordt technologie zelf kunst”, aldus Adrian van Hooydonk, hoofd van BMW Group Design.

Mahlangu’s kunst in combinatie met geavanceerde technologie

Esther Mahlangu is een wereldwijd gerespecteerde kunstenares en staat bekend om haar Ndebele-schilderijen, waarvan de versieringen oorspronkelijk symbool stonden voor belangrijke gebeurtenissen of feestelijke gelegenheden. In de BMW i5 Flow NOSTOKANA, die is vernoemd naar Mahlangu’s eerste zoon, zijn filmdelen aangebracht die elektronisch kunnen worden geanimeerd, met twee stroken over het dak, de motorkap en het achterste gedeelte, evenals de zijkanten van de auto. Net als bij een e-book reader zitten er miljoenen microcapsules in elke E Ink-film. De structuur en rangschikking van de kleurdeeltjes die ze bevatten, kunnen worden veranderd door een elektrische spanning aan te brengen. Hierdoor kunnen de typische kleuren en patronen van Mahlangu’s kunst worden gegenereerd in steeds veranderende composities.

Speciaal gecomponeerd geluid

De animaties worden ook begeleid door een al even buitengewoon geluid, dat speciaal voor de BMW i5 Flow NOSTOKANA is gecomponeerd door Renzo Vitale, Creative Director Sound van de BMW Group. Om de soundscape van het merk BMW te combineren met die van de Zuid-Afrikaanse Ndebele-cultuur, gebruikte Vitale sequenties van Mahlangu’s stem en het geluid van de veren penselen die ze gebruikte om te schilderen. Deze werden gecombineerd met geluiden die worden geproduceerd door de kleurpotloden die in de BMW designstudio worden gebruikt en het akoestische signaal dat te horen is als feedback bij het bedienen van het touch display van de BMW i5. Zo ontstond een geluidsmix die subtiel begint aan het begin van elke kleurverandering en in intensiteit toeneemt naarmate de animatie vordert.

Om elk detail van de complexe ornamenten nauwkeurig na te bootsen, is de BMW i5 Flow NOSTOKANA uitgerust met 1.349 foliesegmenten die elk afzonderlijk kunnen worden bediend. Het lasersnijproces waarmee de folie wordt gesneden en het elektronische besturingsontwerp zijn ontwikkeld in samenwerking met E Ink. De aanpassing van de technologie voor gebogen oppervlakken en de geprogrammeerde animaties zijn allemaal eigen ontwikkelingen van BMW Group.

BMW M Motorsport en LEGO® vieren passie voor de autosport met nieuwe modelset

Overzicht

De nieuwe BMW 5 Serie Touring en de eerste, volledig elektrische BMW i5 Touring

HomeBMWNieuwsKunst ontmoet innovatie: de BMW i5 Flow NOSTOKANA