Van Poelgeest
BMW maakt rijden geweldig

Van de poolcirkel tot de uitlopers van de Alpen: De nieuwe BMW i5 presteert indrukwekkend bij wintertests op ijs en sneeuw

Van de poolcirkel tot de uitlopers van de Alpen: De nieuwe BMW i5 presteert indrukwekkend bij wintertests op ijs en sneeuw.

De allereerste BMW 5 Serie met volledig elektrische aandrijving moet zijn wereldwijde debuut nog maken, maar hij heeft de ultieme duurtest al doorstaan. De nieuwe BMW i5 bewees herhaaldelijk zowel de stabiliteit van zijn elektrische aandrijflijn als zijn dynamische prestaties tijdens zware testritten in winterse omstandigheden.

Als onderdeel van het ontwikkelingsproces moest de nieuwe BMW i5 zich voor het eerst bewijzen in februari 2022, toen hij een rit voltooide van München naar het BMW testcentrum in Arjeplog. Een prototypemodel van de volledig elektrische BMW 5 Serie, volledig gecamoufleerd met een speciale wrap, plastic opzetstukken en tijdelijke koplampen en achterlichten, ging op weg voor een vijfdaagse testrit van de uitlopers van de Beierse Alpen tot in Denemarken en vervolgens tot aan de rand van de poolcirkel in Zweeds Lapland.

De reis van ongeveer 3.000 kilometer was direct een goede test voor de motor, de vermogenselektronica, de hoogvoltage-accu en het geïntegreerde verwarmings- en koelsysteem voor het interieur en het accupakket. De BMW eDrive-technologie van de vijfde generatie – verder verbeterd voor de nieuwe BMW i5 – is voorzien van geavanceerde accuceltechnologie en een intelligent thermisch beheer en vormt de basis voor korte oplaadtijden tijdens reisonderbrekingen, zelfs bij extreme omgevingstemperaturen onder nul.

De eindbestemming Arjeplog bood het team van ontwikkelings- en testtechnici de ideale locatie voor hun testprogramma. De besneeuwde wegen en bevroren meren van Noord-Zweden, met hun uitgestrekte ijsvlakten, vormen de perfecte omgeving om te onderzoeken hoe de onderstelcomponenten, de stuur- en remsystemen en de rijdynamiek- en rijstabiliteitssystemen samenwerken in extreme weersomstandigheden.

Testen in het dagelijks verkeer en op winterse wegen.

Daarna volgden meer tests in de loop van 2022, zowel in andere testfaciliteiten van de BMW Group en in het dagelijkse verkeer in en rond München en in de omgeving van de fabriek van BMW in Dingolfing. Hier werden de ondersteltechnologie en de akoestische eigenschappen van de auto onder de meest uiteenlopende omstandigheden verder verfijnd, en ook de vermogensafgifte van de aandrijflijn aan te scherpen.

Functionaliteit en betrouwbaarheid.

Ook hier werd een deel van het ontwikkelingswerk bewust uitgevoerd tijdens de koudere maanden op ijzige en besneeuwde wegen in de uitlopers van de Alpen. De afgelopen winter werden de BMW i5 prototypes – nu met minder camouflage en bijna productierijpe koplampen – regelmatig op pad gestuurd voor tests om de functionaliteit en betrouwbaarheid van hun aandrijflijn en chassisregelsystemen te verifiëren in extreem veeleisende weg- en weersomstandigheden. De bij het project betrokken ingenieurs van BMW konden de huidige stand van de ontwikkeling ervaren door middel van tests in  Beieren, de thuisbasis van het merk BMW, voordat het tijd was om in februari 2023 terug te keren naar de poolcirkel voor duurtests.

Bent u benieuwd naar de BMW i5?

De krachtigste elektrische BMW ooit: de nieuwe BMW i7 M70 xDrive

Overzicht

Jubileumseizoen BMW M in MotoGP

HomeBMWNieuwsVan de poolcirkel tot de uitlopers van de Alpen: De nieuwe BMW i5 presteert indrukwekkend bij wintertests op ijs en sneeuw