Van Poelgeest
BMW maakt rijden geweldig

Veelgestelde vragen over elektrisch rijden

Veelgestelde vragen over BMW i.

BMW brengt duurzame mobiliteit op de weg met een veelvoud aan geëlektrificeerde modellen. Na bijna vijf decennia onderzoek en ontwikkeling van elektrisch rijden garandeert BMW voor iedere levensstijl en iedere behoefte het beste. BMW streeft ernaar de succesvolste en duurzaamste premiumaanbieder van mobiliteit te zijn. Team Van Poelgeest beantwoord graag al uw vragen over BMW i modellen. Hieronder zijn de meest gestelde vragen alvast voor u op een rij gezet.

BMW i modellen.

Actieradius.

Wat is de actieradius van een BMW iX?
De actieradius van de BMW ix xDrive50 is 600 km* en de BMW iX xDrive40 heeft 400 km* actieradius. 

Wat is de actieradius van een BMW iX3?
De BMW iX3 heeft een actieradius van bijna 460 km*.

Wat is de actieradius van een BMW i3(s)?
De BMW i3 en de BMW i3s heeft een actieradius tot 310 km*.

Wat is de actieradius van een BMW i4?
De BMW i4 heeft een actieradius tot aan 590 km*.

Wat is de actieradius van een BMW i8?
De elektrische actieradius is 30 km.
De actieradius van de combinatie elektro- en verbrandingsmotor is 440 km.

Welke factoren beïnvloeden de prestaties van de hoogvoltage-accu in mijn BMW?
Een belangrijke externe factor die van invloed is op de prestaties van een accu is de buitentemperatuur. U kent het al van de batterij van uw smartphone: bij lage temperaturen nemen de prestaties af. De invloed van buitenaf is in uw elektrische BMW echter grotendeels geëlimineerd dankzij geoptimaliseerde gebruiksstrategieën. Wist u dit al: de capaciteit geeft ook een idee van de mogelijke actieradius. Die wordt behalve door de temperatuur ook door energieverbruikers als de airconditioning, belading en belasting van de auto en uw rijstijl beïnvloed.

Hoe kan ik mijn elektrische en Plug-in Hybride BMW het beste op de volgende rit voorbereiden?
Om vanaf het begin het maximale uit uw auto te halen, beveelt BMW aan om de accu en het interieur voor te verwarmen. Aangezien koelen en verwarmen van het interieur elektriciteit kost, kan dat het beste worden gedaan tijdens het opladen voor vertrek. Voer simpelweg de geplande vertrektijd inclusief preconditioning in via de My BMW App* of het voertuigmenu. Zo zal op het moment van vertrek volledig automatisch de accu op ideale bedrijfstemperatuur zijn en het interieur de optimale temperatuur hebben.

Hoe beïnvloedt mijn rijstijl de actieradius van mijn elektrische en Plug-in Hybride BMW?
Net als bij een conventionele auto worden de prestaties van een elektrische auto beïnvloed door de rijstijl van de bestuurder. In het algemeen geldt: een anticiperende en ontspannen, gelijkmatige rijstijl bevordert de actieradius. Als u bijvoorbeeld op de autosnelweg de snelheid op 100 in plaats van 130 km/h houdt, dan vergroot u de actieradius merkbaar. Bij het terugwinnen van de energie, dus altijd als de bestuurder het stroompedaal loslaat en/of remt, wordt de bewegingsenergie omgezet in elektriciteit die in de accu wordt opgeslagen – zo vergroot u de actieradius.

Wat gebeurt er als mijn navigatiebestemming buiten mijn elektrische actieradius ligt?
Ligt de bestemming van uw navigatie buiten de elektrische actieradius, dan wordt er automatisch een laadmogelijkheid toegevoegd aan de route of u krijgt suggesties voor mogelijke laadstops. De beschikbaarheid is afhankelijk van model en uitrusting.

* De waarden zijn volgens de WLTP meetmethode berekend.

Bijtellingpercentage.

De hoogte van het bijtellingspercentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de leaseauto. Hieronder vindt u een overzicht van de CO2-uitstoot en het bijbehorende bijtellingspercentage.

CO2 uitstootBijtelling
0 gram / km16%*
Vanaf 1 gram / km22%
* Het lagere bijtellingspercentage van 16% geldt vanaf 1/1/2022 tot €35.000,- van de fiscale waarde, over het bedrag daarboven betaalt u 22% bijtelling.

Opladen.

Wat heb ik nodig om mijn BMW i op te laden?
De bijgeleverde laadkabel, laadpas en laadpunt.

Op welke manieren kan ik opladen?
Via een huishoudelijk stopcontact, BWM Wallbox of openbaar laadstation.

Hoe werkt het opladen?
U verbindt uw BMW met de laadkabel aan de laadpaal. Voor gebruik van een openbare laadpaal heeft u uw BMW Charging pas – of pas van een andere energieleverancier – nodig. De Charging pas scant u bij de laadpaal, waarna het opladen kan beginnen. Wanneer de kabel uit de laadpaal wordt getrokken, stopt de paal automatisch met laden.

Hoe kan ik mijn elektrische BMW en Plug-in Hybride BMW thuis opladen?
Met een Wallbox laadt u uw elektrische BMW eenvoudig, snel en veilig op. De laadtijd is beduidend korter dan opladen aan een huishoudelijk stopcontact. Er zijn twee modellen:

BMW WALLBOX.
Tot 22 kW laadcapaciteit*, waterbestendig minimalistisch design, geïntegreerd kabelmanagement. De standaardlaadkabel met 2,3 kW laadcapaciteit behoort tot de standaarduitrusting van uw elektrische BMW.* Met een lengte van vijf meter is toegang tot een huishoudelijk stopcontact meestal gegarandeerd. Het gebruik van verlengsnoeren en/of meerdere stekkers is verboden. Standaard is in de auto een laadsterkte van 1,3 kW over 6A ingesteld. Via de voertuiginstellingen is deze stroombegrenzing volledig uit te schakelen, of de AC laadstroom instellen op de stroomsterkte en afhankelijk van uw elektrische installatie.

*De huidige elektrische BMW modellen zijn geschikt voor 3-fase laden met tot 11 kW.

Hoe vind ik onderweg een passend laadstation?
In het navigatiesysteem zijn de beschikbare laadpalen te filteren op wisselstroom (AC), gelijkstroom (DC) en HPC snelladers. Of u kiest voor weergave van alleen openbare laadpunten met een gecontroleerde kwaliteits- en beschikbaarheidsstatus (‘Preferred’). Een passend laadpunt wordt in het navigatiesysteem van de BMW of in de My BMW App weergegeven – steeds met markering van de laadpunten en functies als Points of Interest, status en andere informatie over de afzonderlijke laadstations.

Hoe kan ik de laadstatus van mijn elektrische en Plug-in Hybride BMW opvragen?
Heel eenvoudig kunt u via de My BMW App* op uw smartphone of in de auto de actuele laadstatus en de beschikbare actieradius van uw elektrische of Plug-in Hybride BMW zien.

Waar moet ik bij het opladen aan het stopcontact op letten?
De standaardlaadkabel met 2,3 kW laadcapaciteit behoort tot de standaarduitrusting van uw elektrische BMW. Met een lengte van vijf meter is toegang tot een huishoudelijk stopcontact meestal gegarandeerd. Het gebruik van verlengsnoeren en/of meerdere stekkers is verboden. Standaard is in de auto een laadsterkte van 1,3 kW over 6A ingesteld. Via de voertuiginstellingen is deze stroombegrenzing volledig uit te schakelen, of de AC laadstroom instellen op de stroomsterkte en afhankelijk van uw elektrische installatie.

Wat is het verschil tussen opladen met wisselstroom (AC), gelijkstroom (DC) en een snellaadstation?
De tijd die nodig is om op te laden. Het opladen van elektrische auto’s duurt – afhankelijk van de gebruikte kabel en het laadpunt – met gelijkstroom (DC) beduidend korter dan met wisselstroom (AC). Ultrasnel opladen met gelijkstroom is mogelijk met een HPC snellader (High-Power Charging). De accu van bijvoorbeeld een BMW iX3 is daar met tot 150 kW laadcapaciteit in slechts 34 minuten van 0 tot 80% opgeladen. De maximale laadcapaciteit is afhankelijk van de infrastructuur.

Let op: bij DC en HPC snelladen moet u de laadstekker van de auto vasthouden totdat de stekker vergrendeld is. Zo weet u zeker dat het laadproces succesvol kan worden gestart.

Plug-in Hybrides worden alleen met wisselstroom (AC) geladen – ook gemakkelijk via een stopcontact, een Wallbox of een openbaar wisselstroom laadstation.

Kan ik met mijn elektrische BMW ook langere afstanden rijden?
Ja, geen probleem. Voor bijzonder snel opladen kunt u gebruikmaken van bijvoorbeeld snellaadstations. Die bevinden zich langs de hoofdverkeersaders in geheel Europa en u kunt ze vinden via de My BMW App en het navigatiesysteem in uw BMW. U hoeft alleen maar het passende filter in te stellen. Zo kunt u bijvoorbeeld heel gemakkelijk met uw BMW iX3, die een laadcapaciteit heeft van maximaal 150 kW, al tijdens een korte koffiestop van zo’n tien minuten tot wel 100 kilometer extra actieradius laden. Tijdens een langere pauze – 34 minuten zijn al genoeg – kunt u de accu van uw BMW iX3 al tot 80% opladen. De maximale laadcapaciteit is afhankelijk van de infrastructuur.

Wat kost het opladen?
Voor het gebruik van een openbaar laadstation heeft u een laadabonnement nodig met laadpas.  U betaald hiervoor abonnementskosten en kosten voor de stroom verschilt per provider, gemeenten en/of laadpunt. BMW levert standaard de energie via BMW Charging, maar u kunt ook een zelf een energieleverancier kiezen.

HomeBMWBMW i – Elektrische BMW’sVeelgestelde vragen over elektrisch rijden