Van Poelgeest

Winterbanden in Europa

Hoewel het er nog niet op lijkt, ligt de winter op de loer. Koude dagen waarop u tóch wilt blijven rijden. Bijvoorbeeld de dagelijkse ritten van huis naar werk, maar mogelijk ook naar wintersportlocaties door heel Europa.

Als de temperatuur daalt, zijn de prestaties van zomerbanden aanzienlijk slechter. De rubbersamenstelling wordt hard en leidt tot minder grip en een langere remweg. Het omslagpunt tussen zomer- en winterbanden ligt dan ook rond de 7°C.

Voor de meeste landen in en rond de Alpen is het bij winterse omstandigheden verplicht om op een winterband te rijden, maar ook dichterbij huis heeft u baat bij goede winterbanden. Graag helpen wij u op weg in het buitenland, zie hier de verplichtingen die u heeft wanneer u de grens over gaat.

België

In België, is het net als in Nederland, niet verplicht om winterbanden te gebruiken. Bij winterse omstandigheden worden ze daarentegen wél aanbevolen, alsmede een minimale profieldiepte van 4 mm op de winterband.

Duitsland

In Duitsland is het, bij winterse omstandigheden, verplicht om banden met winterse eigenschappen te gebruiken. Dit mogen winterbanden of all season banden zijn. Sinds kort is de Duitse wet aangescherpt: banden met enkel een M+S aanduiding zijn niet langer goedgekeurd, banden met het Alpine-symbool (berg met een sneeuwvlok) zijn verplicht. Wanneer je als automobilist in het bezit bent van enkel M+S gemarkeerde banden, mag je deze voorlopig in Duitsland blijven gebruiken (mits deze vóór 1 januari 2018 geproduceerd zijn).

Frankrijk

In Frankrijk zijn winterbanden enkel verplicht wanneer een verkeersbord dit aangeeft, maar ze worden wel aanbevolen. De winterbanden moeten voorzien zijn van een M+S aanduiding en hebben een minimaal vereiste profieldiepte van 3,5 mm.

Sneeuwkettingen zijn eveneens verplicht wanneer dit met een verkeersbord wordt aangegeven. Ook kunnen deze verkeersborden voorzien worden van de tekst ‘pneus à neige admis’, wat betekent dat sneeuwkettingen niet verplicht zijn wanneer je op winterbanden rijdt. Rijd je met sneeuwkettingen? Dan is het goed om te weten dat de maximum snelheid, afhankelijk van de kettingen, 50 km/h is.

Oostenrijk

Als automobilist ben je in Oostenrijk van 1 november tot 15 april verplicht, bij winterse omstandigheden, winterbanden te gebruiken. Buiten deze periode kan er in de Oostenrijkse bergen een verplichting zijn tot deze winterbanden, dat wordt kenbaar gemaakt met een verkeersbord. Winterbanden in Oostenrijk hebben minimaal 4 mm profieldiepte nodig, alsmede een M+S aanduiding.

Mocht je auto niet beschikken over winterbanden, ben je verplicht om sneeuwkettingen om te leggen. Let hierbij wel op, het is alleen toegestaan om met kettingen te rijden wanneer het wegdek bedekt is met sneeuw of ijs. Ook in Oostenrijk ligt hierbij je maximale snelheid op 50 km/h.

 

Mocht u meer vragen hebben over het gebruik van winterbanden, dan bent u altijd welkom bij één van onze service adviseurs.

BMW X7 aangekondigd

Overzicht

Nieuwe naam voor benzine en diesel

HomeNieuwsWinterbanden in Europa