Niets is vervelender dan wanneer je ‘s ochtends naar je auto loopt en ontdekt dat de deuren niet meer open gaan; een slechte start van een winterse dag. Bevroren autodeuren, wat doe je er tegen?
Nu de winter écht zijn intrede doet, het ‘s nachts onder nul is en de winterbanden onder de auto zijn gemonteerd zijn dit de laatste tips om de kou te doorstaan!
Autodeuren vastgevroren, wat nu?
Dat zal je altijd zien: je hebt haast en juist dán moet je krabben. Maar soms is het nog vervelender, wanneer de deur vastgevroren is. Je zou het liefst hard aan de deur trekken, maar dat is niet aan te raden. Op die manier kan het namelijk zijn dat je de deurrubbers beschadigd en dan ben je verder van huis.
Wat dan wel:
- Duw of leun een paar keer goed tegen het portier aan, hierdoor kan het ijs breken waarna je de deur makkelijk(er) open kan krijgen.
- Probeer één van de andere portieren. De wind waait meestal vanuit een bepaalde richting tegen de auto aan, waardoor die kant kouder is en dus bevriest. Het kan zijn dat een ander portier makkelijker open gaat. Mogelijk zelfs via de achterklep.
- Het helpt soms ook om een warme kruik tegen de vastgevroren deuren te houden.
- Als laatste optie wordt op internet vaak een föhn genoemd. Het is misschien een beetje onhandig, aangezien je hiervoor een verlengsnoer nodig hebt, maar een föhn op de deur richten kan ook helpen. Let op: richt de föhn NIET op de ramen van de auto, deze kunnen namelijk barsten door het temperatuurverschil. Ook kunnen de rubbers uitdrogen of lak beschadigen als je de föhn te dichtbij houdt. Houd de föhn dus niet te dichtbij en doe dit alleen bij noodgevallen.
Voorkomen is beter dan genezen.
In de wintermaanden ontstaat er een vochtigere lucht in de auto, je zal ook vaak zien dat de ruiten beslaan zodra je instapt. Dit vocht blijft ’s nachts in de auto zitten en vormt zich tot ijs tussen de autodeur en de rubbers.
Belangrijk is dus om te zorgen dat er op die plek geen ijs kan ontstaan. Smeer bijvoorbeeld de deurrubbers in met een rubberstick of rubberspray, dit kan je eventueel uitsmeren met een doek. Let op: doe dit niet met Vaseline, wanneer u dit doet vriest de deur niet meer vast, maar droogt op den duur het rubber uit, met krakende geluiden als gevolg.
Daarnaast onttrekt de airconditioning vocht uit de lucht. Zet deze dus gerust aan, ook in de winter. Uiteraard mag je hierbij gewoon een hoge temperatuur instellen, koelen zal niet nodig zijn!
Tevens is WD40 een wondermiddel bij bevroren autodeuren. WD40 kan gebruik worden om de deurrubbers te beschermen. Spray eerst een beetje op een doekje en niet rechtstreeks op de rubbers. Dit voorkomt een bende en een onprettige geur in de auto. WD40 zorgt ervoor dat er minder vocht op de deurrubbers komt, waardoor de kans aanzienlijk kleiner wordt dat deze vastvriezen aan de autodeur.
Een laatste tip is een autohoes, die vangt de koude wind op zodat er minder kans op bevriezing is. Én u hoeft niet te krabben!
Alle tips tegen bevroren deuren op een rijtje:
- Duw of leun een paar keer goed tegen het portier aan; Voorzichtig puntsgewijs op de plaatsen waar de deur vast zit helpt eventueel ook.
- Probeer één van de andere portieren en laat de betreffende deur met rust;
- Houd een warme kruik tegen de vastgevroren deuren aan;
- Föhn op de deur richten. Let op: houdt de föhn niet te dichtbij en richt de föhn niet op de ramen om barsten te voorkomen!;
- Smeer de deurrubbers in met een rubberstick of rubberspray. Let op: doe dit vooral niet met Vaseline, wanneer u dit doet vriest de deur niet meer vast, maar droogt op den duur het rubber uit, met storende krakende geluiden als gevolg;
- Zet de airconditioning aan;
- Spray WD40 op een doekje en smeer dit op de deurrubbers;
- Gebruik een autohoes.
Wat moet je vooral NIET doen?!
- Trek niet aan de dichtgevroren deuren van de auto. Als je dit wel doet kan het zijn dat je de rubbers stuk trekt. Deze moeten dan ook nog eens worden vervangen, daar zit niemand op te wachten.
- Zoals eerder aangegeven, gebruik geen vaseline op de deurrubbers. Voordeel is dat de deur niet meer vast vriest. Echter droogt op den duur het rubber uit door de vaseline, met storende krakende geluiden als gevolg.
- Gebruik GEEN siliconenspray ook dit kan de rubbers beschadigen.
- Als laatst zijn wij ook geen voorstander van warm water als oplossing van uw bevroren autodeuren. Dit water zal opnieuw afkoelen en mogelijk bevriezen, waardoor de ijslaag alleen maar dikker wordt. Ook zal dit niet optimaal zijn voor de conditie van uw ruiten.